Що Платіні міг пообіцяти Порошенку за "злив" кримського футболу Росії

Президент України Петро Порошенко зустрівся з Мішелем Платіні, який приїздив до Києва, щоб зробити пропозицію стосовно кримського футболу, і в черговий раз підкреслив, що Крим - це Україна

Візит президента УЄФА Мішеля Платіні до Києва не став несподіванкою. За офіційною інформацією Платіні завітав на міжнародний семінар за програмою TEP (участь брали представники Молдови, Білорусі, Словаччини, Грузії, Арменії, та ін.).

Але було зрозуміло, що після переговорів УЄФА та ФІФА з представниками РФС, які відбулися кілька днів тому у Ньоні, Платіні приїде не з порожніми руками.

Так воно і сталося. Футбольний чиновник зустрівся з президентом України Петром Порошенком і, за інформацією ЗМІ, зробив пропозицію відпустити кримські клуби в обмін на щось. 

Вночі під Адміністрацією президента мітингували ультрас, які вчора написали відкритого листа президенту України, щоб він не приймав жодних пропозицій Платіні.

Порошенко, за повідомленнями ЗМІ, навіть завітав на цей мітинг і пообіцяв сюрприз. Після цього стало відомо, що президент України в черговий раз підкреслив, що Крим - це Україна і кримський футбол буде українським.

Все виглядає дійсно красиво і в певній мірі пахне піаром, особливо у випадку з ультрас. Але головне не це. Набагато цікавіше, що саме пропонував Петру Порошенку Мішель Платіні.

Футбол поза політикою

Так постійно люблять казати у ФІФА та УЄФА. У статутах навіть є пункти, де говориться, що влада країни не може втручатися у справи футбольної федерації. Виходить, розмовою з Порошенком, про яку пишуть українські ЗМІ, Мішель Платіні перекреслив футбольні закони. Зрозуміло, що питання кримського футболу вже давно лежить не у спортивній площині, але ж закон є закон.

Навіщо Платіні говорив з росіянами

Зрозуміло, що перед візитом в Україну Платіні мав узгодити свою позицію з росіянами. Цілком можливо, що інформація преси про "торгівлю" кримським футболом має певне підгрунтя. У цьому випадку Платіні отримав підтвердження від росіян, що вони готові піти на "жертви" заради кримського футболу, а вже потім полетів до України з певними гарантіями. 

Що могли пропонувати Порошенку

Продати кримський футбол за гроші дійсно виглядає комічно і неправильно. Інша справа - інфраструктурні проекти за російські гроші через посередництво УЄФА, або, навпаки, виключно гроші УЄФА. Такий варіант виглядає більш логічним. Мовляв, ви відпускаєте кримські клуби, відмовляєтесь від усіх протестів, погоджуєтесь з участю команд у чемпіонаті Росії, а ми гарантуємо в майбутньому будівництво футбольної інфраструктури в регіонах України. 

Чому Порошенко відмовився

Зараз єдиний можливий варіант - не приймати жодних пропозицій. Нехай УЄФА вирішує питання за футбольними законами. І Платіні пообіцяв це зробити вже до 4-го грудня. Якби Україна прийняла пропозицію Платіні - міг виникнути скандал і влада втратила б підтримку ультрас, більшість з яких, нагадаємо, воює у зоні АТО.

Де був Коньков

Президент ФФУ взагалі не зустрічався з Платіні. За інформацією ФФУ, у Конькова температура, тому президента УЄФА зустрічав віце-президент ФФУ Павелко.