Биков: Всередині Росії ніхто війни не хоче

Російський письменник та журналіст Дмитро Биков розповів про своє бачення Росії та України

Своєю думкою він поділився в ефірі радіо "Эхо Москвы".

Про Україну на російському телебаченні:

Раніше довгий час внутрішньою новиною номер один була у нас Україна. Тобто всі події російські відсувалися Україною на другі, навіть може бути на треті двадцять хвилин. Все відбувалося в Україні. Тепер все відбувається в Америці.

Про підтримку росіянами вводу військ Росії в Україну:

58% - це багато, це нормально. Ясно, що число людей, які хотіли б ввести війська, зростає. Просто тому що вони думають подібно до Івана Охлобистіна, що треба цю трагедію закінчити швидше. Чим швидше увійдуть російські війська, деяким людям здається, тим швидше тема буде закрита. Насправді, звичайно, вона закрита не буде. Тому що почнеться партизанська війна. Розпочнуться дії російської армії на чужій території і відповідно загибель російських солдатів. 

Я навпаки повинен визнати, що російське населення дуже стійке проти зомбування. Якщо воно досі не схвалює війни нашими руками на українській території. Не хоче туди вводити людей. Це зайвий раз підтверджує мою правоту, що переконання або збігу цих переконань і стилю пропаганди воно завжди тільки на поверхні. Всередині ніхто війни не хоче.

Про Україну у війні з Росією:

Всі думають, що якщо Росія введе свою армію, то Україна негайно ж буде підкорена. Ні, цього не станеться. Україна зараз досить мотивована на складну боротьбу. До боротьби, як зараз говорять. Тому просте рішення тут неможливо. Хоча кількість людей, які підтримують його, зростає неухильно і чим ближче до зими, чим довше затягується цей вузлик, тим відповідно більше людей хотіло б його розрубати введенням російських військ. Вони чомусь думають, що кращий спосіб загасити вогонь - це солома. Як у Горького було сказано.

Про "Новоросію":

Давайте дійсно вирішимо, нарешті, цю проблему і виразно пояснимо, що все-таки Росія (тим більше, що інтерв'ю Стрєлкова Проханову досить широко тиражується), що все-таки Росія вона так, м'яко кажучи, мала певне відношення до подій.

Я абсолютно переконаний, що в даному випадку Стрєлков діяв в рамках власної ініціативи, але він не став би так діяти, якби не відчував таємної підтримки.

Про реакцію Росії на український Євромайдан:

Росія абсолютно не готова обґрунтувати те, що вона робила в останні півтора-два роки. Починаючи приблизно з Майдану, з його підготовки. Вона проґавила цей Майдан, вона неадекватно діяла потім. Вона не зуміла ані повністю задовольнити запити націоналістів своїх, які бажали пройти до Галичини бойовим маршем, ані своїх лібералів, які взагалі були противниками війни. Триває вічний листопад. І питання у росіян зараз тільки одне: як закінчиться і що буде. Теперішнього нема, нема новин, нема програми, ідеї. Всі чекають, коли це скінчиться. І скінчитися це може або зимою, або весною. Я маю на увазі, фіналом цього може бути або зима, тобто повний заморозок, або весна. Тобто скасування всіх обмежень. Але цілком очевидно, що тривати ця ситуація не може. Тому що вона однаково набридла всім сторонам.