Україна знайшла $1,5 млрд для Захарченка і Плотницького?

Сьогодні стало відомо, що Печерський райсуд розблокував рахунки Арбузова, серед яких може бути і рахунок Ощадбанку на майже $1,5 млрд

Як писало раніше Еспресо.TV, головні гроші Сім’ї заховані в облігаціях внутрішньої та державної позик і Україна досі виплачує проценти за цими позиками. Сьогодні найближче оточення Януковича намагається перепродати свої держоблігації в Україну. 

Як йдеться в звіті Державної служби фінансового моніторингу, 44 компанії-нерезиденти, зареєстровані на Кіпрі, Панамі, Великій Британії, Белізі, Сейшелах, Австрії, пов’язані з Януковичем В.Ф. та його найближчим оточенням протягом 2010-2013 років, через рахунки, відкриті у банках Латвії, здійснили переказ коштів на рахунки, відкриті в українських банках, у розмірі $1,37 млрд, значну частину з яких було використано для придбання державних облігацій (ОВДП).
 
Держфінмоніторинг, на підставі ухвал Печерського районного суду м. Києва, якими було накладено арешт, заблокував кошти по рахунках вищезазначених компаній-нерезидентів на території України у сумі $1,37 млрд.

Для того, щоб хоч якось врятувати заарештовані гроші, була начебто запропонована наступна схема. Ощадбанк, який має труднощі з ліквідністю, начебто провів переговори з представниками сім’ї і готовий викупити облігації з дисконтом 80%. Далі ці облігації можуть бути передані в НБУ, а Нацбанк в свою чергу дасть банку рефінансування більш ніж на 20 мільярдів гривень. 

Для цього пророблялася схема, щоб на деякий час зняти арешт з цих облігацій. А 21 листопада вона була успішно реалізована - Печерський районний суд Києва виніс рішення про зняття арешту з майна сім'ї головного фінансиста сім'ї Януковича Сергія Арбузова.

В Генпрокуратурі, правда, швидко почали виправдовуватися, заявивши, що рахунки за клопотанням прокурорів були знову заблоковані 24 листопада, а дії судді, яка прийняла таке рішення, наразі дається правова оцінка. Але після того, як прокуратура "помилково" відпустила беркутівця, що підозрюється у розстрілі людей, чи то "ненавмисно" закрила справу проти Бакуліна, ані на хвилину не можна бути впевненим, що рахунки знову не розблокують на час достатній, щоб з них встигли зняти гроші. 

Отже, не можна виключати, що рахунки Сім'ї в будь-який момент можуть виявитися розблоковані. І люди Януковича отримають гроші по цим рахункам в повному обcязі і зможуть безперешкодно вкладати їх у війну на Донбасі.