Ека Згуладзе - жінка, яка змогла приборкати корупцію (ФОТО)

Колишній міністр внутрішніх справ Грузії Катерина Згуладзе може отримати високу посаду в Міністерстві внутрішніх справ України

Якщо призначення Згуладзе заступником міністра, імовірність якого, за інформацією джерел Еспресо.TV, дуже висока, таки відбудеться, вона стане четвертим "варягом" в українському уряді та другим представником Грузії.

Еспресо.TV вирішило нагадати, як Згуладзе реформувала грузинську поліцію.

У 2005 році в домі Катерини Згуладзе пролунав телефонний дзвінок. Їй повідомили, що з нею хоче поговорити сам міністр поліції та громадського порядку Вано Мерабішвілі. "Чим же я завинила?" - подумала тоді 27-річна Ека. На зустріч з міністром вона так і не пішла, вважаючи запрошення непорозумінням. Однак на другий день до неї прийшов поліцейський і повідомив, що міністр "дуже наполягає".

Вано Мерабішвілі запропонував співробітниці неурядової організації, яка ніколи раніше не працювала в держструктурах, пост заступника міністра. Це й не дивно з урахуванням стилю команди реформаторів Саакашвілі: вони набирали кадри з соціальних груп, ніяк не пов'язаних з колишніми елітами пострадянської Грузії.

Згуладзе вчилася в США, потім працювала перекладачкою, швидко піднімалася по кар'єрних сходах в приватних компаніях, але не мала жодного відношення до поліції.

Однак президент Саакашвілі і його "права рука", глава МВС Мерабішвілі, звертали більше уваги на креативність і сприйнятливість до реформ, ніж на досвід і послужний список. Тим більше що раніше в системі МВС взагалі не було прийнято призначати жінок на вищі посади.

Ека Згуладзе виявилася "людиною на своєму місці". Вона не тільки сприяла успішному реформуванню МВС, особливо в частині створення патрульної поліції, яка замінила ДАІ, але зуміла стати "сполучною ланкою" для комунікації силової структури з громадськістю.

Нагородження юного переможця конкурсу "Я люблю мою поліцію"

У розпал гучного скандалу навколо публікації шокуючих відеоматеріалів про тортури в тбіліській в'язниці президент Саакашвілі зрозумів, що страхітливі кадри тортур і згвалтування ув'язнених демонізують владу і силові структури. Тому він вирішив здійснити ребрендинг міністерства внутрішніх справ, призначивши на посаду міністра 34-річну Катерину Згуладзе. "У Грузії немає місця насильству і міністерство забезпечить, щоб ми і наші діти були захищені, у тому числі і на виборах, які чекають нас через десять днів. МВС дає громадянам гарантію, що їхній вибір буде вільним і безпечним", - заявила новий міністр внутрішніх справ Катерина Згуладзе.

Незважаючи на зовнішню тендітність, Ека кілька разів проявляла граничну жорсткість. Наприклад, у травні 2009 року, коли опозиція спробувала увірватися в міське управління МВС. Ця спроба була припинена "спецназом", яким безпосередньо керувала заступник міністра внутрішніх справ, що знаходилася в будівлі.

Рафаель Глюксман, радник президента Саакашвілі (третій ліворуч)

Після реформ правоохоронних органів, проведених за активної участі Згуладзе, в Грузії даішники зникли як явище (за один день було звільнено 15 тис.). Їх замінила патрульна поліція, яка окрім дорожнього руху займається і кордоном і кримінальним розслідуванням. Тепер грузинські правоохоронці отримують пристойну зарплатню і не береть хабарів. І не тому, що всі і одразу стали кришталево чесні, а через постійний контроль за їхньою роботою, в тому числі і за допомогою відеонагляду. Знамениті будівлі поліцейських установ в Грузії, зроблені зі скла, - це не лише символ прозорості, але й реальний інструмент громадського контролю.

У 2011-му Катерина Згуладзе вийшла заміж за французького документаліста Рафаеля Глюксмана. Рафаель - син відомого філософа Андре Глюксмана.


Фелікс Марквардт, Катерина Згуладзе, пані Глюксман і Андре Глюксман, філософ

Від першого шлюбу з шоуменом Гегой Палавандішвілі у неї є син, якого вона виховує в новій сім'ї.

Вчора Ека Згуладзе, яка зараз живе і працює у Франції, прилетіла до Києва. І відразу ж представила свою програму реформування української міліції.

- Для чого Вам це треба? - запитали журналісти у Катерини.

- Я не потребую роботи. Зараз у мене є хороша посада. Але подібний шанс може в інший раз не випасти. Тим більше, що шанс цей мені вже давався.

- Справа тільки в шансі?

  - Ні, у нас є спільний ворог. Я зараз говорю не про Росію, а про те радянське минуле, яке вже роками ходить за нами по п'ятах. Мені це не подобалося в Грузії, не подобається і в Україні.

- Що ще не подобається в Україні?

- Морози та загальний нігілізм і впевненість, що нічого у нас не вийде.

 - У Грузії теж так було?

- Було. Саме тому і не подобається. Але я вірила тоді, вірю і зараз.