Путін взяв на озброєння сталінські методи ведення війни

Ідеологи Кремля запозичили у Йосипа Сталіна ідею приурочувати військові перемоги до "червоних" днів календаря

Бойовики прагнули подарувати Путіну на День народження Донецький аеропорт. Натомість отримали більше 600 "двухсотих". За словами одного із захісників аеропорту "кіборга" з позивним Аскольд, людей під час штурму не шкодували, у боях в аеропорту сепаратисти гинули сотнями.

"За тією інформацією, яка до нас доходить, вони змогли вивезти звідти 600 загиблих, а інших навіть не змогли ідентифікувати. З нашого боку аеропорт прикривала реактивна артилерія", - розповідає Аскольд.

Варто зазначити, що такий підхід був досить поширений за часів Сталіна. Під час Другої світової війни, міста взагалі бралися і звільнялися до конкретних дат, командири брали на себе зобов'язання і виконували їх за будь-яку ціну, не зважаючи на те, скільки це забрало життів. В іншому випадку на них чекав трибунал.

Еспресо.TV вирішило нагадати, якою ціною давалися перемоги радянській армії під час Другої світової війни.

Безумовно, однією із найкривавіших операцій була битва за Київ (3-13 листопада 1943 року), звільнення якого хотіли приурочити до Дня жовтневої революції. «Звільнимо Київ до 26-ї річниці Великого Жовтня» - під цим гаслом у підрозділах і частинах відбулися короткі мітинги. 6 листопада 1943 року солдати Червоної армії таки увійшли до столиці України, форсувавши з боями Дніпро, але плата за визволення Києва виявилася занадто високою - втрати радянських військ склали  417 тис. людей, хоча на думку багатьох істориків, ця цифра значно занижена.

Ще однією перемогою, з величеною кількістю безлуздих жертв, можна вважати взяття Берліна. Радянські війська тоді мали у будь-який спосіб зробити це до державного свята - 1 травня. На цей час перемога у Другій світовій була справою абсолютно вирішеною. І тим не менше командування приймає рішення взяти Берлін до цієї доленосної дати, за що Радянський союз розплачується тисячами життів солдатів. Вранці першого травня 1945 року радянський прапор таки підняли на Рейхстазі, але бої тривали ще до 8 травня. У Берлінській наступальній операції загинуло більше 78 тисяч людей. Крім того, з приблизно 2 мільйонів берлінців загинуло близько 125 тисяч. Місто було сильно пошкоджено в результаті бомбардувань. Історики неодноразово висловлювали думку, що облога міста, приреченого на неминучу поразку, замість його штурму, дозволила б зберегти безліч людських життів і військової техніки. Зокрема, учасник Берлінської операції генерал  Горбатов вважав, що з військової точки зору Берлін не треба було штурмувати: "Місто досить було взяти в кільце, і він сам би здався через тиждень-другий. Німеччина капітулювала б неминуче. А на штурмі, в самий переддень перемоги, у вуличних боях ми поклали не менш ста тисяч солдатів. І які люди були - золоті, скільки всього пройшли, і вже кожен думав: завтра дружину, дітей побачу".

Ще одна трагічна сторінка сталінського режиму - радянсько-фінська війна 1939-1940 років, яка розпочалася 30 листопада 1939 року і за розрахунками радянського командування мала завершитися до дня народження Сталіна - 21 грудня. І хоча на боці радянської армії була колосальна перевага, все вийшло по іншому. Війна завершилася в тільки в березні  1940 року підписанням Московського мирного договору. У складі СРСР виявилося 11% території Фінляндії (з другим за величиною містом Виборгом).   В цій війні загинуло майже 127 тис. солдат радянської армії, а 430 тисяч фінських жителів втратили свої будинки і переселилися вглиб Фінляндії. На думку ряду істориків, ця наступальна операція СРСР проти Фінляндії відноситься до Другої світової війни.  Оголошення війни призвело до того, що в грудні 1939 року СРСР як військовий агресор був виключений з Ліги Націй.

Незважаючи на те, що кількість жертв на честь Путіна в Донецькому аеропорту була не такою великою, однак з усього видно, що він свято вшановує традиції своїх кривавих предків.