Чому на Донбасі не варто чекати на перемир’я

Останні дні продовжуються переговори про перемир’я на Донбасі. Діалог щодо припинення вогню триває як з терористами "ЛНР" та "ДНР", так і з російськими військовими, яких, як всім добре відомо, "на Донбасі нема і ніколи не було"

Власне, на території "ЛНР" "день тиші" мав би розпочатися просто сьогодні. Ще 2 грудня, голова терористичної республіки Ігор Плотницький запевнив, що домовленіст про перемир’я досягнуто.

"Ми підписали, що з 5 грудня ми припиняємо ведення вогню, з 6 грудня - відведення важкої техніки по рубежах зіткнення", - розповідав Плотницький три дні тому, обіцяючи чітко виконувати усі домовленості.

Але станом на сьогодні говорити про реальність припинення вогню як мінімум зарано. Буквально цієї ночі, за інформацією Луганського губернатора Геннадія Москаля, терористи продовжували масовані обстріли населених пунктів на Луганщині. Терористами обстрілювалися Щастя, Кримське, Трьохізбенка, Вільхове, Станиця Луганська. Гинуть та отримують поранення як українські військові, так і мирні мешканці.

Що стосується "ДНР", то тут день початку перемир’я запланований аж на вівторок, 9 грудня. Про це заявив уже президент України Петро Порошенко на зустрічі з силовиками. При цьому глава держави дав зрозуміти, що не надто вірить договороспроможності терористичних ватажків. І для цього є всі підстави.

Так, дещо дивними виглядають домовленості про припинення вогню "на перед". Якщо бойовики готові припиняти обстріли, то чому б не зробити це прямо зараз, не чекаючи кілька днів. Єдине раціональне пояснення таким домовленостям це те, що терористи розрахорвують за останні дні перед перемир’ям захопити стратегічно важливі об’єкти,серед яких місто Щастя, де розташована Луганська ГЕС, найбільший залізничний вузол країни - Дебальцеве, та Донецький аеропорт, уже володіючи цими територіями, вимагати від України припинити вогонь, як і було домовлено. Варто зазначити, що вони навряд чи підуть на інший формат перемир'я. Ця версія підтверджується і тим, що під час "мирних переговорів" активність терористів на вказаних напрямках лише підсилюється.

Тому можна з упевненістю сказати, що в найближчі дні ніякого справжнього перемир’я і припинення вогню не буде. Терористи і далі продовжуватимуть наступ, намагаючись взяти ключові об’єкти, паралельно продовжуючи переговори. Тим більше у невиконанні мирних домовленостей завжди можна голослівно звинуватити Київ.

Єдине, що може підштовхнути терористів до реального припинення вогню – це розуміння, що у них немає жодних шансів взяти ані Донецький аеропорт, ані Щастя, ані інші контрольовані українськими військовими території. І таку впевненість в уми "ватних бійців" мають закласти українські збройні сили.