Чому українцям не варто радіти через події у Грозному

Захоплені розповіді про "другий чеченський фронт" українсько-російської війни не що інше, ніж видавання бажаного за дійсне

Депутат від Радикальної партії Ляшка Ігор Мосійчук отримав неабияку честь бути особисто прокоментованим міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

Зокрема, Лаврову дуже не сподобався пост Мосійчука у "Фейсбуці" щодо вчорашнього інциденту в Грозному, де місцеві бойовики та федеральні правоохоронці влаштували справжню бійню з загиблими і пораненими, пожежами та вибухами.

"Сталося! Ічкерія відкриває другий фронт проти кривавої кремлівської хунти. Вірю, бої в Грозному - це лише початок, і незабаром палатиме весь Кавказ. Слава народам Кавказу! Смерть ворогам!" – написав Мосійчук.

Лавров назвав цю заяву "блюзнірством та цинізмом" і запропонував правоохоронним органам Росії порушити проти українського нардепа кримінальну справу.

І якщо критика від Лаврова в українському суспільстві вже давно сприймаються як комплімент, а кримінальна справа в Росії – визнанням великого внеску в українську справу, то це аж ніяк не скасовує той факт, що заява Мосійчука, не тільки не потрібна, але й шкідлива.

Власне, Мосійчук написав те, що від нього прагли почути багато патріотичних українців, які щиро симпатизують чеченським бойовикам як союзникам у боротьбі проти російського шовінізму та сподіваються на нову чеченську війну, яка допоможе і Україні.

Насправді, подібний підхід є хибним, і ось чому. По-перше, жодних підстав говорити про реальність нової чеченської війни в Росії не доводиться. Так, там іноді трапляються боєзіткнення між військовими та бойовиками, але вони носять епізодичний характер і розростися у щось більше уже не можуть. А всі розповіді про "другий фронт" в Чечні не більше, ніж видавання бажаного за дійсне. Також в Росії бойовики з Кавказу періодично влаштовують теракти, іноді з великою кількістю жертв серед мирного населення. 

І не треба забувати, що теракти здійснюють ісламські фанатики-смертники, ставлення до яких в усьому цивілізованому світі відповідне.

По-друге, варто не забувати роки між першою та другою чеченськими війнами, коли Ічкерія під керівництвом ісламістів була де-факто незалежною. І те, що там існував шаріатський суд, катування, викрадення людей заради викупу, та бандитизм - такий самий факт, як і злочини російських військ проти мирного чеченського населення.

До того ж, що таке ісламізм в його найгіршому прояві, можна завжди пересвідчитися, так би мовити "в режимі онлайн".  Варто лише поцікавитися подіями в так званій "Ісламській державі". Не складно переконатися, що у ісламістів значно більше спільного з "православними фундаменталістами", що зараз бігають з автоматами по Донеччині та Луганщині, ніж з нормальним демократичним європейським суспільством.

Отже, перш ніж співати оди ісламським бойовикам, не шкодило б зайвий раз подумати, тим більше, якщо ти публічна особа і відомий політик.