Що означає рішення УЄФА перетворити Крим на спеціальну зону

Кримським клубам заборонили грати у чемпіонаті Росії з 1-го січня 2015-го року, а місцевий футбол фінансуватиметься через спеціальний фонд УЄФА

Виконком УЄФА заборонив кримським клубам грати у чемпіонаті Росії з 1-го січня 2015-го року. Також на прес-конференції після засідання Виконкому було сказано, що Крим перетворюється на спеціальну зону. Але ніхто так і не пояснив значення терміну "спеціальна зона".

Також УЄФА попередив, що у тому разі, якщо Росія не погодиться з цим рішенням і клуби "СКЧФ", "ТСК" та "Перлина" продовжать грати у чемпіонаті Росії, будуть застосовані санкції.

За те, що кримські клуби без дозволу УЄФА, ФІФА та ФФУ вже грали у російській другій лізі, країну-агресора не покарають.

Що таке спеціальна зона

Наразі відомо, що УЄФА фінансуватиме кримський футбол. Для цього буде створений спеціальний фонд. За кримську спеціальну зону відповідатиме член Виконкому УЄФА Францішек Лаурінец зі Словаччини. 

Виходить, що кримський футбол тепер буде знаходитись під юрисдикцією УЄФА. ФФУ та РФС, теоретично, не матимуть до нього жодного відношення. Допомогти грошима вони зможуть через створений УЄФА спеціальний фонд. 

Перший віце-президент ФФУ Анатолій Попов вже розповів Еспресо.TV, що українська сторона спробує допомогти кримському футболу і буде проводити консультації з УЄФА.

Що таке спецільний фонд

УЄФА створить фонд для фінансування кримського футболу. Вкладати гроші у цей фонд зможуть спонсори. Також не виключено, що через цей фонд Росія продовжить фінансувати кримський футбол. Цілком можливо, що це робитиме і Україна.

Який футбол буде у Криму

Виключно аматорський. Жодного професійного футболу у Криму не буде. УЄФА розвиватиме дитячо-юнацький футбол, фінансуватиме місцевий чемпіонат Криму. Зазначимо, що аматорський чемпіонат на півострові нещодавно фінішував. У ньому приймали участь 15 команд.

Чому кримський футбол не повернули Україні

Бо у ФФУ немає можливостей і фінансів для того, щоб розвивати та контролювати футбол на окупованій території. УЄФА знайшов компроміс.

Чому УЄФА не покарав Росію за "анексію" кримського футболу

В УЄФА розуміють, що зараз цього робити не потрібно. "Газпром" є спонсором Ліги чемпіонів. УЄФА отримує від нього досить великі гроші. Сваритися з Росією обійдеться дорожче, ніж фінансування кримського футболу.

Хто виграв, а хто програв від рішення УЄФА

Україна перемогла в тому плані, що кримські клуби більше не гратимуть у чемпіонаті Росії. Можна було б говорити, що, мовляв, опікуватиметься кримським футболом тепер УЄФА, а не Україна, але, як вже було сказано вище, контролювати і розвивати футбол на окупованій території неможливо. 

Росія програла в тому плані, що команди з півострова не зможуть грати у чемпіонаті. Але цілком можливо, що фінансувати місцевий футбол країна-агресор зможе через фонд УЄФА. І обійдеться це дешевше, бо основні витрати має взяти на себе саме УЄФА та інші спонсори, які збудуть залучені до процесу.

Програв виключно Крим, бо на півострові тепер не буде професійного футболу.