Чи стане "Парма" черговим банкрутом через росіян

Легендарний італійський клуб "Парма" прибдав російсько-кіпрський консорціум всього за 5 млн. євро. Це вже не перший клуб в Італії та Європі, власниками якого стають росіяни

Італійська "Парма", історія якої розпочалася у далекому 1913 році, зі славетного одноіменного міста вже багато років, як і весь італійський футбол, переживає часи кризи, що розпочалася ще на початку 2000-их років. Саме у той час, наприклад, збанкрутував відомий клуб "Фіорентина". 

У 90-х та на початку 2000-х "Парма" була грізним клубом. У її складі грали такі відомі зірки, як Дзола, Буффон, Фабіо Каннаваро. Філіппо Індзагі, Адріано та ін. "Парма" вигравала Кубок володарів Кубків у 1993-му, Суперкубок УЄФА (1993) та двічі Кубок УЄФА - (1995 та 1999).

У 2004 році став банкрутом завод Parmalat - головний інвестор "Парми". У той час чемпіонат Італії вважався одним з найсильніших та найзірковіших у світі. Клуби витрачали шалені гроші на зарплати гравців та трансфери. Витрати команд значно перевищували прибутки, але спокуса мати у складі таких футболістів, як Шевченко, Недвед, Давідс, Трезеге, Адріано не зупиняла клуби. 

Все це призвело до жахливої кризи, яка триває і досі. За підсумками останніх сезонів загальні збитки італійських клубів становлять понад $2 млрд. І це попри те, що свого часу італійська держава профінансувала футбол у складні часи, врятувавши його від краху.

Завдяки кризі збиткові клуби дуже легко можуть купити бізнесмени, які хочуть вкласти кошти в іноземний бізнес. 

Ось російсько-кіпрський консорціум і вирішив придбати "Парму". Прізвища власників наразі невідомі.

Росіяни у європейському футболі.

Ми не будемо перераховувати всіх власників, торкнувшись лише найвідоміших. Екс-депутат Московської обласної думи Юрій Кораблін у 2011 році придбав італійський клуб "Венеція" за безцінь - 650 тис.євро. Тоді команда через жахливе фінансове становище грала аж у Серії D (вища ліга серед любителів). Але найцікавіше навіть не це. Кораблін відомий тим, що інвестує гроші у нерухомість. "Венеція" проводить матчі на "П'єр Луіджи Пенцо" - арені, яка функціонує з 1913 року і змінила багато назв. Всі розуміють, що клубу потрібен новий стадіон. Розуміє це і Кораблін, який планував інвестувати в будівництво нового стадіону в передмісті Венеції Местре. Стара арена розвалювалася на очах і не могла вмістити навіть 10 тис. тіфозі. Новий проект, який змінювався вже двічі, передбачає не тільки будівництво стадіону, але й готелів, торгових центрів, барів, ресторанів і навіть спортивної клініки.

У Местре знаходиться венеціанський аеропорт "Марко Поло", який також потребує реконструкції та подовження злітно-посадкової смуги. Модернізація аеропорту та нова арена стали взаємовиключними проектами. Втрутилася міська влада, котра вважає аеровокзал пріоритетною спорудою. Проект стадіону Корабліна наразі заморожений. 

Зрозуміло, що росіянин купував "Венецію" тільки заради того, щоб заробляти на торгових центрах, базарах та інших спорудах на стадіоні. Тепер команда йому не потрібна.

Також багатьом відомі й інші приклади росіян у європейському футболі. Наприклад, Роман Абрамович у "Челсі" та Дмитро Риболовлєв у "Монако".

Навіщо купують європейські клуби

Російські бізнесмени хочуть вкласти зароблені чи вкрадені у Росії кошти в європейський бізнес. Футбольні клуби у Європі - це хороший бізнес під який можна залучити спонсорів. Більшість клубів мають власну інфраструктуру на якій також можна заробляти, будуючи на її території офісні споруди чи магазини. Також, маючи хист, за допомогою футбольного клубу можна відмивати кошти. 

У багатьох чемпіонатах клуби є вдалими бізнес-проектами, а от у Росії заробляти на футбольні неможливо.

"Парма" тут не стане виключенням. Росіяни вкладуть у клуб ще 25 млн. євро, щоб покрити борги, і будуть намагатися їх "відбити". Італійська влада не зацікавлена у тому, щоб такий бренд припинив існування, тому зі своєї сторони може гарантувати росіянам певні поступки. Наприклад, у земельному питанні. 

Що загрожує клубам з російськими власниками

Варто лише згадати історію англійського "Портсмута", який став першим банкрутом в історії Англії, маючи власника російського походження Олександра Гайдамака. Клуб перейшов під управління зовнішньої адміністрації, після цього його купив росіянин Володимир Антонов, якого у 2011 році заарештувала британська поліція. 

У 2013 році власниками клубу виступає об'єднання фанів, а команда грає у League Two (3 дивізіон).

Якщо говорити про майбутнє "Парми" - команда дійсно ризикує стати банкрутом або бути перепроданою іншому власнику, якщо росіяни не знайдуть способів заробити багато грошей. Перетворити клуб на вдалий бізнес-проект, яким зараз не є "Парма", - справа декількох років. Як правило росіяни не дуже люблять цим займатися. 

Тому клубам та вболівальникам не слід розраховувати, що купуючи європейський клуб росіянин буде таким само щедрим власником, як Роман Абрамович.