Чи стане героєм людина, яка порвала портрет Порошенка

Після безладів у Вінниці розгорається скандал навколо арешту одного з місцевих активістів Юрія Павленка на прізвисько "Хорт". Еспресо.TV вирішило нагадати факти з життя цієї людини, і запропонувати читачам самим вирішити, хто він - герой чи провокатор

Павленка, який наразі є керівником громадської організації "Народний трибунал", було затримано правоохоронцями 8 грудня на Вінницькому вокзалі за звинуваченням за статтею "хуліганство". Згодом суд обрав для Павленка запобіжний захід у вигляді утримування під вартою на 60 діб.

Павленко запам'ятався тим, що після штурму Вінницької ОДА привселюдно порвав портрет президента Петра Порошенка. Саме за це, як стверджують його прибічники, його і заарештовано. Відео, де той рве портрет президента активно поширюється в мережі.

В Вінницькій міліції, навпаки наполягають, що наруга над портретом глави держави не є злочином, оскільки це не державний символ, і Павленко заарештований  виключно за хуліганство та участь у нанесенні тілесних ушкоджень працівникам міліції.

Сам Павленко – постать у Вінниці досить відома. На всеукраїнському рівні вперше про нього почули ще до Революції у грудні 2013 року. Тоді Хорт очолював вінницьке відділення правої організації Соціал-національної асамблея і був засуджений до трьох років умовно за звинуваченням у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі.

Термін "Хорт" отримав за акцію, влаштовану під вікнами гуртожитку для іноземних студентів медуніверситету в лютому 2012 року і направлену проти "незаконної міграції". Сам Павленко звинувачення у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі категорично відкидав, заявляючи, що лише вимагав "правового врегулювання питання міграції". 

За даними міліції, Павленко йшов на чолі колони (до 100 людей), яка у своїх “кричалках” використовувала слова "жид", "хач", "негри" та інші, що і було, на думку правоохоронців розпалюванням ворожнечі. Сам же "Хорт" заявляв: "Це був марш проти імміграції та проти ненависті до тих, хто не сповідує іслам".

Також в дореволюційному доробку "Хорта" були й менш примітні акції, наприклад, мітинг проти підвищення цін на проїзд у громадському транспорті, тощо.

Під час Революції Гідності "Хорт", знаходячись під умовним покаранням, брав активну участь в захопленні приміщення облдержадміністрації та був комендантом уже захопленої будівлі. Себе Павленко тоді позіціонував як безпартійного представника народу, який уже давно не має стосунку до Соціал-національної асамблеї. "Я відстоюю інтереси "своїх людей", "своєї охорони". Є люди, які представляють партії "Удар", "Батьківщину"... Я говорю від імені Юрія Павленка, він же - Юрій Хорт. Я безпартійний громадянин України, вільний націоналіст Вінниці. Мене уповноважив народ".

Але не всі у Вінниці вважали "Хорта" щирим революціонером, деякі порівнювали його з попом Гапоном, натякаючи, що Павленко отримав умовний, а не реальний, термін виключно за співпрацю з правоохоронцями. Як аргумент наводили той факт, що за жодну з акцій, яких було чимало і після умовного засудження, Хорта не переслідували.

Щодо особистості Хорта, то він активно спілкується у соціальних мережах, де не приховує своїх антисемітських поглядів та заперечує факт Голокосту. Ось кілька цитат:

"Не така вона й погана, насправді. Але якщо цим процесом управляють юден, то я не сумніваюся у їхніх планах по украпленню свого панування" (про ідею запрошення в уряд іноземців).

"Газових камер ніколи не існувало. Голодом їх теж не морили, як Українців. Загинуло їх набагато менше, ніж Українців у Другій світовій. То виходить, що ми зазнали геноциду? Примусова праця, складні умови існування - мали місце. Геноцид, як цілеспрямоване масове знищення - ні. Немає ніяких документів, що підтверджують існування газових камер в Освенцімі, хоча увесь архів зберігся. Всі камери були збудовані після війни, як "реконструкція"… Немає імен тих вигаданих 6 мільйонів "отруєних газом".  Свідчення євреїв із зондеркоманд суперечать одні іншим і даним науки" (про Голокост).

Також подейкують, що у активіста була давні конфліктні стосунки з екс-мером Вінниці Володимиром Гройсманом. Щодо персони Гройсмана в постах "Хорта" теж є малопристойні епітети.

Останній пост Павленка у "Фейсбуці" датований 7 грудня і присвячений вимозі відставки губернатора Вінничини Олійника.