Український живопис після Майдану: як революційні події відзначилися на мистецтві

Протягом останнього року українські художники на світовому арт-ринку стали набагато популярнішими, адже після Майдану поштовх до розвитку отримало і мистецтво

За останній рік цікавість до українського живопису в світі значно збільшилася. Українські митці фігурують на найвідоміших аукціонах світу, успішно представляючи Україну. Звісно, для "Phillips" та "Sotheby's" українські художники не стали цьогорічним відкриттям, адже продавалися на цих аукціонах і раніше. Утім, цього року на українських митців чекав небувалий успіх. Так, на Sotheby's в Лондоні продали 9 з 10 українських картин, серед яких роботи Віктора Сидоренка, Олега Тістола, Романа Мініна, Оксани Мась та інших. Загальна сума продажів українських робіт становила 82 тис. фунтів. Вперше на лондонських торгах українські художники забрали собі майже третину всіх продажів.

Анатолій Криволап

Знаковим для українських митців на Sotheby's стало й те, що вперше була створена секція Contemporary East (з листопада минулого року). До цього українські лоти показувалися в розділі "Російські торги" (Russian Sale). Однак внаслідок зростання інтересу світового арт-ринку до мистецтва східної Європи, зокрема України, була створена окрема секція.

Не меншого успіху досягли українські художники і на лондонському аукціоні "Phillips" – одному з найвідоміших торгів світу. Тут українські картини продали на суму понад $360 000. З молотка пішли 16 робіт 14 українських художників. 

Михайло Деяк

Тож очевидно, що українське мистецтво стало значно популярнішим. Український художник Валерій Франчук вважає, що Майдан відіграв у цьому процесі чималу роль. Саме події минулої осені-зими розповіли світу про Україну. "Майдан розкрив не тільки українців як надзвичайно сильну націю, а й вивів на новий рівень мистецтво різних галузей: і літературу, і музику, і кінематограф, і живопис. Після подій Майдану в нас з'явилася чудова можливість заявити про себе світу. Раніше Україну знали через наших спортсменів, а тепер Майдан показав світу, що в нас є й талановиті митці", - зауважує Валерій Франчук. 

Валерій Франчук

Популярності українського живопису сприяло й те, що самі митці стали рефлексувати сучасні події в країні, що відбилося й у їхніх роботах. "Після подій на Майдані Україну стали впізнавати на світовому арт-ринку, це очевидно. Окрім цього, наші художники стали більше писати на політичну тему, змальовувати те, що їх турбує – навколишню сучасність. Чимало робіт відображають події Майдану, а це саме те, що зараз цікаво світу", - вважає мистецтвознавець Наталія Ткачова. 

Матвій Вайсберг

Разом з тим, мистецтвознавець зауважує, що наразі український арт-ринок не повністю сформований і перебуває в стані стагнації. "Для подолання цього потрібно вирішити низку проблем. Зокрема, ми маємо з'ясувати, чи є взагалі в Україні сучасне мистецтво. Не мистецтво в принципі, а саме сучасне. Люди цього не розуміють. Якщо запитати когось, навряд чи хтось зможе чітко відповісти або показати, що є сучасним мистецтвом", - зазначає Наталія Ткачова.

Михайло Деяк

Разом з тим, художник Ярослав Терновський вважає, що події Майдану не мають прямого відношення до популярності українського живопису в світі. "Ті люди, які раніше купували картини українських художників, і зараз це роблять. Звичайно, що події в Україні зробили піар нашому мистецтву, хоч і сумнозвісний. Однак нашим митця не потрібна війна, аби заявити про себе та гідно представити Україну на світовому арт-ринку", - додав Терновський.

Михайло Деяк

Разом з тим, популярність, яку дав українським художникам Майдан, незабаром може піти на спад: для того, щоб і далі приваблювати світову спільноту, революційної хвилі може виявитися недостатньо. "Часткова депопуляризація українського мистецтва на світовому ринку відбудеться, але для того, щоб упередити це, докладати зусиль мають самі митці, створюючи якісні культурні продукти, їхні продюсери, а також галеристи. Вони, в першу чергу, мають робити так, щоб про Україну знали в світі", - переконаний Терновський.

Окрім цього, на думку мистецтвознавця Наталії Ткачової, художня освіта в Україні наразі не відповідає міжнародним нормам. Українські художники звикли тільки до живопису і в цьому є певна провина художніх академій: митці менше схильні до перформансів та інсталяцій. Тож, мистецтвознавець зауважує: "Український живопис матиме майбутнє, якщо відбудеться його творча та ідейна переорієнтація".

Валерій Франчук

Разом з тим, Валерій Франчук сподівається: підйом популярності українського живопису в світі - це тільки початок. "І через 100 років з'явиться нове покоління митців, що гідно представлятиме Україну. Я дивлюсь на цю ситуацію з оптимізмом: ми завжди матимемо своє гарне, якісне мистецтво".