Сьогодні в Україні вшановують ліквідаторів аварії на ЧАЕС

14 грудня традиційно проводиться День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС

26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції сталася найбільша в історії людства техногенна катастрофа - Чорнобильська аварія.

Завдяки самовідданості ліквідаторів, багато з яких заплатили за це життями і здоров'ям, аварія була локалізована.

30 листопада 1986 було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим енергоблоком, а через два тижні, 14 грудня, головна газета КПРС «Правда» та інші центральні видання СРСР опублікували повідомлення про те, що державною комісією був прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд четвертого енергоблоку ЧАЕС. Саме дата публікації цього повідомлення, після прочитання якого країна змогла зітхнути спокійно, і стала «Днем вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС».

Двадцять років потому, Президент Віктор Ющенко підписав Указ про установу цієї пам'ятної дати в Україні. В указі зокрема говорилося: «Установити в Україні День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який відзначати щорічно 14 грудня, в день завершення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС».

Незважаючи на заплачену ціну самі ліквідатори-чорнобильці нерідко називають 14 грудня святом. За найскромнішими оцінками, у ліквідації катастрофи взяли участь не менше 90 000 чоловік.

Роботи зі зведення нового саркофага стартували 26 квітня 2012 року. Нове укриття шириною 150 і 260 метрів матиме висоту 105 метрів. Згідно інженерної документації проекту, після того, як арка буде зібрана, її «насунуть» на нинішній об'єкт «Укриття».

Грандіозну споруда, під склепіннями якого можна розмістити статую Свободи, будують на століття.