Трагедія у пакистанській школі (ФОТОРЕПОРТАЖ, 18+)

126 осіб, з яких 84 – діти, загинули під час нападу бойовиків організації "Техрік-і-талібан Пакистан" на військову школу в місті Пешавар

Будівля школи фактично зруйнована, ймовірно – п’ятьма потужними вибухами, що пролунали невдовзі після захоплення школи.

За повідомленням військових, як мінімум п'ять або шість одягнених у форму пакистанських військових екстремістів перелізли через шкільну огорожу, увірвалися в будівлю і відкрили вогонь.

Школа оточена силами безпеки, в її районі чутні постріли і вибухи. Військові стверджують, що їм вдалося вивести зі школи більшу частину з 500 учнів, що знаходились там. Залишається неясним, скільки школярів залишаються в будівлі в руках загарбників. Після півгодинного затишшя перестрілка між бойовиками та силами безпеки спалахнула знову.

У пакистанській провінції Хайбер-Пахтунхва, де розміщено захоплену школу, оголошено триденний траур. Про це повідомив головний міністр провінції Первез Хаттак.

Відповідальність за теракт взяла на себе "Техрік-і-талібан Пакистан". Ця організація радикальних ісламістів була створена в 2007 році. Базується в так званій Зоні племен на кордоні Пакистану і Афганістану і об'єднує більшість пакистанських терористичних угруповань.

Угруповання ставить собі за мету встановлення законів шаріату в країні та вигнання військ НАТО з територій Пакистану та Афганістану.

"Техрік-і-талібан Пакистан" і афганський рух "Талібан" - окремі терористичні організації, однак угруповання співпрацюють один з одним. Восени 2013 року безпілотник ВПС США знищив лідера ТТП Хакімуллу Мехсуда. У відповідь на це бойовики провели серію терактів в Пакистані, найбільшим з яких стало захоплення міжнародного аеропорту в місті Карачі.

фото: REUTERS; AP Photo