Лія Ахеджакова: У майбутньому Росії проглядаються передумови великої біди

Російська актриса Лія Ахеджакова, яка засуджує політику Кремля щодо України, в ефірі "Нічного телеекспресу" розповіла про майбутнє Росії, колишніх друзів та український фільм про Майдан, який обов'язково треба подивитися росіянам

Про сім'ю та колишніх друзів.

Я, на відміну від Макаревича, не відчула нічого поганого на мою адресу. Правда, у мене таке враження, що від мене родичі відмовилися, але не знаю, може, не відмовляться від мене, це ще не факт. Питання відокремлення Криму від України розділило багато сімей, друзів і суспільство, але я маленька людина, що там, подумаєш, актриса щось "ляпнула". Це їх не так турбує. Щоправда, є друзі, які "відпали".

Про те, що може "вилікувати уми" росіян.

Мене не слухають. Здавалося б, якщо ти не володієш інтернетом, не можеш подивитися в інтернет... є ж у нас нові газети чудові і "New York Times", і радіо, і канал "Дождь". Вони з квартири чиєїсь мовлять, але не брешуть і говорять правду. Але все одно основне населення дивиться "Перший канал", "Другий канал" і ось цей "24-Москва" чи що, і це і є та пропаганда, яка формує суспільну свідомість і ось цю "патріотичну більшість". Людей, які думають, на жаль, в будь-якій країні не так багато. Має щось серйозне трапитися. Може, криза змусить замислитися "ура-патріотів". Розумні люди кажуть, що економіка - великий лікар у таких ситуаціях. Можливо, люди прокинуться.

Про "Майдан" Сергія Лозниці.

Я подивилася фільм "Майдан" Сергія Лозниці - це дуже потужний фільм, дуже гарний, сильний. Це, можливо, найголовніше у своєму житті зробив цей кінорежисер: він зупинив мить, зупинив історію. І це такий документ потужний і він нікуди не дінеться, і його не можна викреслити, винищити. Думаю, що треба, щоб люди це подивилися.

Про майбутнє Росії.

Я не ясновидець, я актриса. Але зірниці великої біди вже є. І часто вони виходять із страхітливих, заборонних, каральних законів, які "кує" ця Дума й основні її "зірки". Те, що відбувається в економіці, ізоляція, що сталася в зв'язку з відбиранням Криму, і те, як міжнародне співтовариство на нас дивиться і як ставиться, - це все погані прикмети часу, дуже страшні і передвіщують кепські речі.