Путін устами Януковича передав "чорну мітку" Льовочкіну

Сенсаційна заява Януковича говорить про те, що Медведчук за підтримки Кремля вступив в боротьбу за лідерство в проросійському "Опозиціному блоці"

Російські спецслужби вкотре дістали із шухляди колишнього українського президента Віктора Януковича, який в інтерв'ю "Аргументам и Фактам" голосно звинуватив Сергія Льовочкіна у розгоні студентів в ніч на 30 листопада.

"Щоб зрозуміти, хто за цим стояв, треба зрозуміти, кому це було вигідно. Мені це було зовсім невигідно", - заявив Янукович, пояснивши, що ніякого наказу на розгін демонстрантів не було і не могло бути. "На мій погляд, це була добре організована провокація, для того щоб перевести мирні акції протесту в радикальне русло. У мене немає прямих доказів того, що за провокацією 30 листопада стоїть Льовочкін. Однак такі підозри мають під собою досить вагомі підстави", - заявив президент-втікач.

Варто зазначити, що це не перше звинувачення на адресу Льовочкіна. Багато фактів говорить про його причетність до цих подій. Зокрема, саме з його ім'ям пов'язують так званий "Майдан без політиків". Одразу ж після побиття студентів Льовочкін написав заяву, але довго не звільнився з АП. Офіційною версією було те, що він не згодний із силовим сценарієм розгону Майдану.  

Янукович ніколи цього не заперечував, але от зараз вирішив навісити побиття студентів і початок Майдану саме на Льовочкіна. Чому? 

По-перше,  підстава емоційна. Янукович, який прийняв на себе головний удар Майдану, якому довелося, втратити абсолютну владу, тікати і переховуватися, так і не зміг пробачити зраду Льовочкіну, який не тільки відмився і чистенький ходить по парламенту, а і навіть претендує на роль лідера нової проросійської сили. То він же тільки й чекав слушного часу, щоб утопити колишнього підлеглого.

Друга, раціональна підстава – це побажання  Кремля, а також переформатування та внутрішньовидова боротьба в "Оппоблоці", в якому Льовочкін поки що грає першу скрипку.  Як ми вже говорили, що серед впливових груп з колишнього оточення Януковича саме "газовикам" вдалося найбільш вдало вибудовувати систему захисту, яка дозволила їм не тільки відмитися від застарілих гріхів, а і вдало маневрувати в нинішніх парламентських реаліях. Для цього Сергій Льовочкін почав освоювати нішу політичних "противсіхів" у Верховній Раді та активно топить своїх колишніх друзів по "біло-блакитному" табору. Зокрема, на телеканалі "Інтер", який належить Льовочкіну, його піарники старано виліплюють образ головних ворогів української державності Клюєву та Ахметову.

Разом з тим, останні події свідчать, що Ахметов та Медведчук, які скооперувалися після втечі Януковича і ситутативно перед парламентськими виборами вступили в альянс з Львовчкіним, вже вступили в боротьбу за лідерство в новій проросійській політсилі. Так, залучення кума Путіна до переговорів з терористичними "ДНР" та "ЛНР" у "мінському форматі", а також сенсаційна заява Януковича про Льовочкіна, говорять про те, що Кремль хоче бачити політичним куратором Донбасу - Віктора Медведчука. Більш детально про це ми писали в матеріалі "Медведчука хочуть зробити донбаським Кадировим".

Тому чергове послання Януковича – це, не тільки, удар по Львочкіну, який вплутався в чужу гру, а і своєрідне попередження усім "газовикам" від Путіна.