Що шукала СБУ у Федерації футболу України

Сьогодні в Будинку футболу, де розташований офіс ФФУ, співробітники СБУ провели обшук

За даними джерел Еспресо.TV, в обшуку начебто брали участь навіть бійці "Альфи", бо там були люди у схожій формі та з шевронами. Співробітники СБУ взяли в очеплення четвертий та п'ятий поверхи ФФУ. На четвертому поверсі в Будинку футболу знаходиться бухгалтерія, а на п'ятому - кабінет президента Конькова та інших керівників. З бухгалтерії були вилучені комп'ютери.

На момент публікації матеріалу офіційної реакції від СБУ не було. Додзвонитися в СБУ також не вдалося.

Кримінальна справа

Згідно з оцінками незалежних експертів, деякі "футбольні ініціативи" команди Конькова виглядають, як відверта розтрата коштів ФФУ в особливо великих розмірах. Опозиційні до чинного голови джерела у федерації стверджують, що мова йде про мільйони доларів США, які були витрачені зовсім не на користь вітчизняного футболу.

Від власних джерел у правоохоронних органах Еспресо.TV стало відомо, що за даними фактами слідчими органами вже розпочато досудове розслідування в рамках кримінального провадження за ч. 2 ст. 209 КК України "Легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом за попередньою змовою групою осіб". Інормацію про це внесено у єдиний реєстр.

Цілком можливо, що сьогоднішній обшук пов'язаний зі справою з 20 тисячами пакистанських м'ячів на яких, за даними ЗМІ, хтось міг заробити близько $95 тис, а також "гойдалками" з будівництвом манежу у Вишгороді та міні-стадіонів за гроші УЄФА та ФІФА. Крім цього в діяльності Конькова та Ко можна пошукати ще багато фінансових грішків.

Чому правоохоронці взялися за Конькова лише зараз

На Черговому Конгресі ФФУ було прийняте рішення про проведення позачергового Конгресу і обрання нового президента Федерації (6 березня). З Коньковим довгий час велися переговори, щоб він пішов у відставку, але він цього не зробив і навіть сказав, що знову балотуватиметься на посаду президента. Цілком можливо, що якби він пішов, то справа не зайшла б так далеко. Коньков вже давно потрапив у цугцванг. Його імідж остаточно зіпсований безхребетністю у боротьбі за кримський футбол, втратою Євро-2020, фінансовими скандалами та інтересом правоохоронців. Але навіть не дивлячись на це, Конькову не вистачило розуму піти. 

Що шукають правоохоронці

До діяльності команди Конькова занадто багато запитань. Лише ситуація з пакистанськими м'ячами для дітей тягне на кримінальну справу, якщо вдасться довести, що на них дійсно "відмили" близько $100 тис. У документації ФФУ співробітники СБУ можуть знайти ще більше цікавих речей, наприклад, розтрату коштів ФФУ, про які ще раніше писав Еспресо.TV

Як може закінчити керівництво ФФУ

Цілком можливо, що у команди Конькова був шанс домовитися з людьми, які прагнули перезавантаження футбольної влади. Цих людей підтримувало і суспільство. Зараз діяльністю Конькова і Ко вже займатимуться правоохоронці. Тепер Коньков має думати про те, як не опинитися за гратами або в Ростові.