Небезпечне Різдво. Країни, в яких все ще переслідують християн

Сама суть різдвяної історії, як її знає сучасне християнство, безпосередньо пов’язана з тиранією та жорстокістю, біженцями та "нелегальними мігрантами", і, найголовніше – з переслідуванням і загрозою вбивства ні в чому не винних

Проте за останні дві тисячі років все це якось призабулося. За пишнотою і величчю готичних соборів – рівно як і за багатим оздобленням православних церков, яке засяє за якихось 14 днів, виникає враження, що християнство сьогодні – "респектабельна", "безпечна" і мало не "офіційна" релігія, адептам якої давно нічого не загрожує.

При тому що гоніння за релігійні переконання нікуди з цього світу не зникли. Не кількатисячні громади, як то було на зорі християнства, а мільйони людей зазнають порушення прав, фізичних страждань, а нерідко – і смерті за власні переконання. Вони не терористи, не повстанці і не "агенти" Ватикану чи Константинополя. Вони – всього лиш християни, які не хочуть стати мусульманами, маоїстами чи комуністами "північнокорейського розливу".

Ірак

Впродовж цього року християнській традиції в Іраку, яка має 2000 років історії (перші храми з'явились тут в І-му столітті), настав кінець. До 2003 року тут мешкало близько 1,5 мільйона християн. Станом на листопад поточного року з Іраку втекло близько півмільйона християн, десятки тисяч – загинули від рук бойовиків "Ісламської держави". Решта вимушені платити спеціальний податок, і не мають фактично ніяких громадянських прав. У відповідності до норм сунітського ісламу, демонстрація релігійних почуттів християн – навіть вітань "Христос народився" та "Христос воскрес", є порушенням і може мати найсумніші наслідки – до смертної кари включно. Тому говорити про святкування Різва в цій країні якось не доводиться.

Тисячі іракських християн втекли до сусідньої Йорданії після цілої серії терактів в іракських церквах.

Разом з носіями, було зруйновано і всі матеріальні залишки стародавньої християнської традиції. Тільки в захопленому бойовиками Мосулі було знищено або перетворено на мечеті всі 50 християнських храмів, як мінімум 12 – спалено дотла.


Іракська дівчинка на службі в католицькій церкві в центрі Багдада 25 грудня 2010, через два місяці після терактів в церкві, в результаті яких загинули 46 осіб.

При тому ставлення до християнства мусульман-шиїтів, які контролюють решту Іраку, хоч і дещо м’якше, ніж в сунітів, але теж не страждає від зайвої толерантності. Відносно безпечно християни можуть почувати себе тільки на територіях, контрольованих курдами.

Китай

Після певної лібералізації впродовж останніх десяти років, офіційний Пекін, схоже, стурбований зростанням кількості християн у країні. За різними даними, їх нараховується від 60 до 120 мільйонів осіб.


Китайський Ісус Христос

Ця стурбованість вилилась у заборони святкувати Різдво в багатьох китайських навчальних закладах, і рекомендації "приділяти більше уваги традиційним, а не "західним" святам".

При тому слід завважити, що мова йде про обмеження цілком лояльних до влади католиків з "патріотичного китайського об'єднання". Католики, підпорядковані Ватикану, яких в країні, за приблизними оцінками, налічується 10-15 мільйонів осіб, є перманентним об’єктом переслідувань та арештів.

Єгипет

Після падіння режиму ісламістів, ситуація християн в країні помітно покращилася. Не зважаючи на це, небезпека терактів залишилась цілком реальною.

Тому різдвяні служби в католицьких соборах в Єгипті відбуваються за посилених заходів безпеки. Влада країни оголосила про введення найжорсткіших заходів на час різдвяних і новорічних свят в період з 25 грудня по 7 січня.


Підпал коптського храму в Гізі

Зокрема, вводиться заборона на паркування автомобілів в безпосередній близькості від релігійних об'єктів. Посилені наряди армії і поліції будуть спостерігати за громадським порядком поблизу церков.

Куба

Кубинські католики, з "релігійним мракобіссям" яких Фідель Кастор рішуче боровся без малого півстоліття, цього року можуть зітхнути вільніше. Легка "відлига", якою вони тішились впродовж останніх 5 років, за допомогою ватиканської дипломатії цього року змінилась повним потеплінням. І хоч перед католицизмом, який на Острові Свободи, попри все, сповідують 40% населення, стоїть чимало жорстких викликів, святкувати Різдво кубинці можуть спокійно.


Після встановлення соціалізму на Кубі різдвяні свята замінили на «Паррандаси», під час яких люди до ранку спостерігають за салютами і парадами.

Папа Бенедікт на Кубі