Як звільнити Донбас від окупаційної накачки

Експерти розповіли Еспресо.TV, як держава боротиметься з російською пропагандою та що потрібно зробити, щоб донести правду до жителів окупованих територій

Вчора під Волновахою сталася трагедія, яка сколихнула не тільки Україну, а і увесь цивілізований світ - бойовики вкотре скоїли масове вбивство мирних громадян. Попри те, що доказів того, що цей злочин на совісті терористів більш ніж достатньо, російські та терористичні ЗМІ та російське МЗС одразу розпочали дискредитаційну інформаційну кампанію,  звинувачуючи у обстрілі пасажирського автобусу не бойовиків, а українських військових.

В умовах інформаційної  блокади та обмеженого доступу до альтернативної російським ЗМІ точки зору на окупованих територіях, можна припустити, що такі кроки суттєво вплинуть на формування антиукраїнської суспільної думки серед громадян Донбасу.

Еспресо.TV  спробувало розібратись, які контркроки вже вживає, або може запровадити держава, аби переломити ситуацію на Сході  та зруйнувати створену російською пропагандою спотворену реальність.   

Юрій Стець, міністр інформаційної політики

- По-перше, на окупованих територіях, в тому числі в частині міста Донецьк, вже відновлено мовлення деяких українських телеканалів і радіостанцій. Зокрема, "Радіо 24" (не плутати з "Радіо 24" москальським), та "Руське радіо Україна", у якого є контрактні зобов’язання, і яке крутить на своїй хвилі програми "Громадського радіо". Крім того, на тимчасово окупованих територіях частково є покриття наступних  українських телеканалів: "5 канал", "ICTV", "Перший національний", "ТРК Україна", "1+1", "Новий телеканал", "Інтер".

Крім того, завданням, яке стоїть переді мною, і тою структурою, яку, я сподіваюсь, найближчим часом затвердить Кабінет міністрів, протягом місяця (більше часу в нас немає) відновити мовлення українських телеканалів і радіостанцій по всьому периметру зіткнення. І, відповідно, вирішити разом зі спецслужбами "питання" трансляцій російських телеканалів, або телеканалів так званих "ЛНР" та "ДНР" на територіях вже звільнених від сепаратистів. Мова йде про те, щоб попрацювати зі спецслужбами і зробити таким чином, щоб ці радіостанції і телеканали припинили мовлення на цих територіях. На це все в нас є не більше місяця.

- Чи планує Ваше відомство виробляти власний інформаційний продукт, розрахований на жителів Донбасу?

- Я вже говорив про це, і я це зроблю. Але це справа не одного місяця, оскільки не можливо зробити за місяць телеканал. Я хочу зробити на базі УТР, БТБ телеканал, який буде мовити на трьох мовах: українській, російській, англійській. І я би хотів, щоб там було мовлення думки офіційного Києва. Це було б саме донесенням голосу Києва, точки зору Києва, альтернативної від Москви. Це стосується і світу, і України – тут, і на Сході, і в Криму. Але, це не справа місяця. Тим не менш, я думаю,  що протягом місяця ми плануємо розпочати мовлення військового телеканалу в зоні АТО.

- Чи збираєтеся Ви проводити таку ж політику в Інтернет-просторі?

- Незважаючи на те, що на Сході працює велика кількість провайдерів, є покриття, з отриманням інформації з Інтернету там все складно – населення не дуже активно користується Інтернетом. Взагалі ця територія дуже відрізнялася від Центру і Заходу по кількості абонентів та користувачів Інтернету.

Сергій Гайдай, політтехнолог:

- По-перше необхідно мати гарантований канал трансляції. Друге - по всіх українських телеканалах має іти постійна інформація, детальне розслідування. Тобто держава повинна найняти декілька груп спеціалістів, які мають досвід журналістських розслідувань. І дуже важливий момент – мовлення має бути російською мовою, щоб воно сприймалося на Сході і люди могли це побачити. Також мають бути залученні професійні команди, які мають досвід контрпропаганди. Я говорю про кроки, розраховані на людей, на яких впливає саме телевізійна реклама, тому що серед них більшість тих, хто знаходиться під впливом російської пропаганди.

- Тож, на вашу думку, чи можна переломити ситуацію на Сході?

- Якщо цим займатися системно, то це можливо. Росія ж це робить, то чому ж це не може робити Україна?