ТОП-10 цитат Мартіна Лютера Кінга, що вчать любові та засуджують ненависть

Сьогодні з Дня народження відомого американського проповідника та правозахисника Мартіна Лютера Кінга виповнюється 86 років

Кінг народився у родині священика баптистської церкви і вже у 18 років був висвячений як служитель, ставши помічником батька в церкві.

У 25 років Кінг вже сам став священником баптистської церкви в Монтгомері (штат Алабама), де з перших місяців зачаровував віруючих своїми пронизливими проповідями.

У своїх виступах (деякі з них зараз вважаються класикою ораторського мистецтва) він закликав домагатися рівності мирними способами.

Мартін став першим активним діячем чорного руху США і першим затятим борцем за громадянські права чорних в США, борючись з дискримінацією, расизмом та сегрегацією. 

Широку популярність отримала мова Мартіна Лютера Кінга "У мене є мрія" ("I have a dream"), яку під час маршу на Вашингтон в 1963 році біля підніжжя монумента Лінкольну слухали близько 300 тис. американців. У цій промові він прославив расове примирення.

За важливий внесок у демократизацію американського суспільства в 1964 році Кінгу була присуджена Нобелівська премія миру. 

28 березня 1968 Кінг очолив шеститисячний марш протесту в діловій частині Мемфіса (штат Теннессі), метою якого була підтримка страйкуючих робітників. А 4 квітня Кінг був смертельно поранений снайпером, коли стояв на балконі в Мемфісу мотелі "Лоррейн".

Це вбивство викликало загальнонаціональне обурення, що супроводжувалося бунтами чорношкірого населення більш, ніж у ста містах США.

Вбивця, Джеймс Ерл Рей, отримав 99 років тюремного ув'язнення. Офіційно було визнано, що Рей був вбивцею-одинаком, але багато хто вважає, що Кінг став жертвою політичної змови.

Журналісти Еспресо.TV зібрали найяскравіші цитати Кінга, що засуджують ненависть, гнів та вчать любові:

- Той, хто приймає зло без опору, стає його посібником.

- Темрява не може розігнати темряву: на це здатне тільки світло. Ненависть не може знищити ненависть: тільки любов здатна на це. Ненависть примножує ненависть, насильство примножує насильство, а грубість примножує грубість.

- Любов - це єдина сила, здатна перетворити будь-якого ворога в друга.

- Стародавній закон "око за око" призведе до того, що всі залишаться сліпими. Він аморальний, тому що намагається втихомирити противника, а не досягти його розуміння; він прагне знищити, а не привернути на свою сторону. Насильство аморальне, бо воно наживається на ненависті. Воно руйнує єднання і робить неможливим братерство між людьми.

- Ненависть, як запущена ракова пухлина, роз'їдає людську особистість і віднімає всі життєві сили.

- Боягузтво питає - чи безпечно це? Доцільність питає - розсудливо це? Марнославство питає - популярно це? Але совість питає - чи правильно це? І приходить час, коли потрібно зайняти позицію, яка не є ні безпечною, ні розсудливою, ні популярною, але її потрібно зайняти, бо вона правильна.

- Люди ненавидять один одного, тому що вони бояться один одного; бояться, бо нічого один про одного не знають; не знають, бо не спілкуються, а не можуть спілкуватися, тому що розділені.

- Зробіть перший крок, віруючи. Вам не потрібно бачити всі сходи - просто зробіть крок на першу сходинку.

- Людина повинна вирішувати всі конфлікти без помсти, агресії і розплати, бо корінь усього - це любов.

- Навіть якщо я навчу сподіватися хоч одну людину, це означає, що я жив недаремно.