Чи посадить СБУ міністра Демчишина

Скандал навколо контракту щодо постачань в Україну російської електроенергетики мав би завершитися серйозними неприємностями для міністра енергетики України Володимира Демчишина

Деталі підписаного напередодні Нового року контракту на постачання російської електроенергії стали відомі лише сьогодні і шокували, судячи з усього, не лише пересічних українців, а й прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

Сьогодні в ЗМІ було оприлюднене Доручення прем’єра, де той вимагає від міністра Демчишина пояснень щодо грубих порушень інтересів України у вказаному контракті. 

Претензій до "електричного контракту" більш ніж достатньо. По-перше, підписавши цей контракт, Демчишин на рівні уряду по суті визнав російську окупацію Криму, погодившись з формулюванням Криму як "суб’єкту Російської Федерації". Лише це, за великим рахунком, мало б вартувати міністру, як мінімум, посади.

По-друге, контракт містить умову 100% забезпечення електроенергією окупованого росіянами Криму та Донбасу, і лише тоді Україна отримає право купляти російську електрику.

По-третє, в контракті зафіксований улюблений російський принцип "бери або плати", який передбачає оплату навіть у випадку невикористання законтрактованих обсягів.

По-четверте, постачання української електрики до окупованого Криму має здійснюватися за ціною на 15% нижчій ніж раніше, до того ж у випадку перебоїв з електрикою на півострові Україна має сплачувати штрафи.

Охарактеризувати вказаний документ інакше ніж державна зрада досить складно і, безсумнівно, його потрібно скасовувати. Понад те, підписанням цього документу мали б зацікавитися слідчі з СБУ. Але поки що ані спецслужби, ані Кабмін офіційно на злив інформації ніяк не реагують. Очевидно, що після широкого розголосу в ЗМІ так чи інакше Демчишина чекають малоприємні для подальшої політичної кар’єри наслідки, але якими саме вони будуть – питання відкрите. І хоча Демчишин особисто і не підписував скандальний контракт, тим не менше як керівник міністерства має відповідати за все, що коїться в його галузі, а тим більше за дії стратегічного державного підприємства, що в його безпосередньому підпорядкуванні. 

Варто нагадати, що пан Демчишин є досить близькою людиною голови Національного банку Валерії Гонтаревої. За даними ЗМІ, нинішній міністр працює зі своєю патронесою вже близько 10 років. Зокрема, Демчишин працював директором відділу інвестиційно-банківських послуг групи "Investment Capital Ukraine", головою ради директорів якої була саме Гонтарева. Отже, Демчишин є креатурою людини, яка, як свідчать останні події, залишається недоторканою та все ще користується довірою президента Петра Порошенка. Попри обвал гривні і, відповідно, шалену критику та вимоги відставки Гонтаревої, що лунають майже звідусіль, вона і досі впевнено почувається в кріслі глави Нацбанку.

Нагадаємо, минулої п’ятниці Гонтарева врешті відзвітувала у Верховній Раді. Проте поява глави Нацбанку у парламенті, як багатьма і передбачувалося, виявилася лише виставою, яка допомогла деяким надто активним нардепам виявити свій артистизм та вкотре попіаритися на критиці Нацбанку. Питання про недовіру голові НБУ навіть не піднімалося.

Чи віддасть тепер недоторкана Гонтарева без бою свою людину та ще й на посаді міністра енергетики на розтерзання правоохоронцям? Можливо, що так, але аж ніяк не виключено, що Валерія Володимирівна "своїх не здає". І тоді Демчишин обмежиться мінімальною відповідальністю, розповідаючи, що був вимушений терміново вирішувати проблему з постачанням електроенергії під тиском енергетичного колапсу. А головна провина буде перекладена на нижчі ланки - керівництво "Укрінтеренерго", яке, власне, готувало та підписувало документ. А Демчишин буде винний лише в тому, що просто "недогледів".

Власне, сам міністр почав виправдовуватися майже одразу, як з'явилася вимога Яценюка, хоча ще й не була публічно відома. Так, 17 січня, Демчишин звернувся до "Укрінтеренерго" з проханням оприлюднити деталі електричного контракту. Отже, пояснюючи тим самим, що деталей він не знає. Сьогодні ж, коли претензія Яценюка потрапила в ЗМІ, Демчишин заявив, що головне в контракті, на його думку, - це ціна, яка була на декілька копійок нижча і, власне, від контракту можна відмовитися. "Контракт підписувало "Укрінтеренерго". Там є певні труднощі, але в принципі... Якщо нам невигідна ціна, то ми за нею не купуємо, от і все... А якщо ціна змінюється, то ми просто перестаємо постачати", - зазначив Демчишин.

Демчишин має дати свої пояснення Яценюку вже сьогодні. Отже, найближчими днями ми маємо дізнатися і про долю Демчишина, і про долю скандального контракту.