Як Міненерго визнало Крим російською територією (ДОКУМЕНТ)

Намагаючись позбутися енергетичної залежності від Москви, Україна уклала дві угоди з РФ щодо імпорту електроенергії з Росії та її безперебійного постачання до Криму

Ці контракти українські ЗМІ вже визначили, як зраду національних інтересів. Але, найцікавіше те, що означені угоди можуть завдати істотних збитків українській економіці, стан якої й так залишає бажати кращого.

Складається стійке враження, що і Міністр енергетики Володимир Демчишин, та голова Укрінтеренерго Василь Андрієнко читали їх з «широко заплющеними очима».

У розпорядженні редакції є копії означених угод. Згідно з ними, вартість продажу е/е до Криму зафіксована на рівні 2.99 рублів і не може бути переглянута. Сьогодні це 0.73 грн./кВт-ч. При цьому ціна е/е на Оптовому ринку становить 1,04 грн. З урахуванням всіх коефіцієнтів. У випадку, якщо курс гривні буде корегуватися, різниця в цінах закупівлі в РФ та реалізації в Криму може збільшитись від чинних 15% до 50%, а збитки в грошовому вигляді становитимуть щонайменше 2,5 млрд. грн.

Щодо постачання е/е до «Кримського федерального округу» просто промовчимо. Не побачить це на першій сторінці договору практично не можливо. Але в українському Міненерго нічого страшного в цій назві АР Крим не побачили. Як і не побачили той момент, що відхилення від погодженого графіку постачання е/е з РФ до Криму тягне за собою 20% штрафу від вартості різниці.

На останок додамо, для тих, хто вважає, що ми тут зараз швидесенько  змінимо ті позиції, що не влаштовують Україну. Контракти Демчишина/Андрієнко навіть перевершили сумнозвісні газові контракти Тимошенко. Відносини регулюються за російським правом, а всі суперечки мають розглядатися в Міжнародному комерційному арбітражному суді при Торгово-промисловій палаті РФ. Питання, як то кажуть, зайві.

Чи є в діях українських посадовців ознаки злочину — питання до прокуратури. А ось той факт, що підписання означених угод на таких умовах є кричущим проявом непрофесійності та некомпетентності керманичів українського енергосектору, які, скоріш за все, приймають рішення за правилами мерчайданзінгу чи протипожежної безпеки. За таких умов єдиним висновком щодо введення «енергетичних санкцій щодо Росії» Міністром та головою Укрінтеренерго може бути лише звільнення. 

док-2