Чому заява російської делегації в ПАРЄ про Савченко схожа на блеф

Новина про готовність російської делегації в ПАРЄ проголосувати за звільнення Надії Савченко не має жодних правових наслідків і схожа на нехитрий дипломатичний трюк

Російська Федерація не вважає, що на Надію Савченко поширюється дипломатичний імунітет. Це сказав глава комітету Держдуми у закордонних справах, керівник російської делегації в ПАРЄ Олексій Пушков в Страсбурзі, сьогодні в обід. 

Вже за кілька годин, під час засідання профільного комітету ПАРЄ російська делегація офіційно заявила, що підтримує рішення про звільнення Надії Савченко, незаконно захопленої на території України.

Чим пояснити таку швидку і радикальну метаморфозу російської позиції в одному з двох головних статутних органів Ради Європи?

Відповідь напрошується проста. Потрапивши в останні дні під шквал критики за злочини проти людяності, вчинені чи то російською зброєю, переданою сепаратистам, чи то й безпосередньо російськими військовими, парламентарії вирішили відвести від себе негатив.

Продемонструвавши при тому "добру волю", "готовність до співпраці" та інші речі, які так люблять і цінять в Європі. Що дасть нові можливості для російського зовнішньополітичного відомства поговорити про майже безконечне терпіння Росії, готової йти майже на будь-які поступки.

Проте, проголосувавши за резолюцію, російська делегація рівним чином нічого не втрачає, отримуючи при тому тимчасовий перепочинок від шквалу критики, і примушуючи європарламентарів вкотре задуматись, а чи правильно вони чинять, вигадуючи чергові нехороші слова на адресу Росії (чим, власне кажучи, реальний вплив ПАРЄ, поряд з обмеженнями, накладеними на російську делегацію, поки і обмежується).

При тому подібна підтримка резолюції консультативного міжнародного органу не зобов’язує російських парламентарів рівним чином ні до чого.

Арештувала Савченко не Держдума Росії. Російський Кримінальний кодекс у переліку причин для можливого звільнення з-під варти арештованих думку російської делегації ПАРЄ теж ніяк не згадує.

А повпливати на слідчих Слідчого комітету Росії Держдума ніяк не може. Справедливість понад усе. Тому якщо СКР (а також російський суд) приймуть рішення залишити Савченко під вартою, то це не порушення слова російських парламентаріїв. Це торжество справедливості. Якщо хтось іще не зрозумів.