Творчий спадок "грецького солов'я" Деміса Руссоса

В ніч на понеділок на 68-му році життя помер видатний грецький співак Деміс Руссос

Артеміос Вентуріс Руссос, відомий світу як Деміс Руссос, видатний виконавець мелодійних композиції про кохання, який залишив після себе чимало пісень, які стали символами цілої епохи. Популярність велелюбного співака прирівнюють до популярності самого Папи Римського, і навіть сьогодні, коли пік його популярності минув, його пісні не припиняють зачаровувати.

Руссос народився 15 червня 1946 року в єгипетській Олександрії в сім'ї вихідців з Греції в музичній родині: його мати була співачкою, а батько грав на класичній гітарі. У середині 1950-х років родина переїхала до Греції.

Попри те, що батьки Деміса були пов’язані з музикою, вони не хотіли, аби їхній син був музикантом. Але сімнадцятирічний Деміс думав тільки про музику, і в 1963 році створив свою першу групу "Ідоли". До складу колективу входив його кузен Джо і ще троє знайомих хлопців. Руссос грав на гітарі і басі, крім цього працював на підспівуванні. Щоб заробити собі на життя, хлопці виступали в невеличкому кабаре.

Одного разу соліст попросив Деміса заспівати одну або дві пісні під час концерту, поки він відпочивав. Деміс прийняв пропозицію, виконав класичну пісню "The House Of The Rising Sun" і хіт того часу Персі Следжа "When A Man Loves A Woman". Аудиторія була зачарована, і відтоді щоночі його просили співати знову і знову.

Незабаром молоді музиканти Деміс, Лукас і Вангеліс зрозуміли, що кар'єру можна зробити тільки за межами Греції. І в 1968 році Руссос сформував нову групу We Five, де сам став солістом. Вони вирішили покинути Грецію, щоб "підкорити світ". Доля не одразу посміхнулася відчайдушним молодим музикантам, вони працювали в підвалі на чотирьох квадратних метрах, і саме там народилася у Вангеліса пісня "Rain and tears", що стала хітом гурту.

Після виходу цієї пісні кар’єра хлопців пішла вгору. Популярність росла і разом з нею кількість проданих записів. Відомий продюсер Лу Рейснер став Хрещеним Батьком гурту і дав назву Aphrodite's Child, під якою гурт відомий і зараз.

У 70-80-х рр. Деміс зайнявся сольною кар'єрою: були написані його головні хіти. Сольна кар’єра зробила його ще популярнішим, бувало "грецький соловей" давав по 150 концертів на рік.

Його пісні входили до кращої п'ятірки європейських хіт-парадів від Італії до Іспанії, Франції, Голландії, Німеччині та Скандинавії.