Хто насправді палить московські церкви у Києві

Протягом двох останніх днів у Києві підпалили два храми Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП). Російський МЗС, який тільки і чекав на такі провокації, вже заявляє про некомпетентність київської влади та дикунство українців

Сьогодні вночі у Києві на Троєщині невідомі підпалили дерев'яну православну церкву Московського патріархату. Це вже другий підпал протягом останніх двох діб.

Відомо, що пожежа на Троєщині виникла о 1:47. Жертв і постраждалих немає, але в результаті інциденту пошкоджено зовнішню стіну, купол, хрест і кілька ікон церкви.

Як повідомили Еспресо.TV у правоохоронних органах, біля храму були знайдені автомобільні шини та й сама площа загоряння була чималою. Тож, факти щодо умисного підпалу церкви, як то кажуть, на лице. 

Нагадаємо, вчора вночі невідомі також підпалили храм "Всіх скорботних і радості", розташований в Бабиному Яру Шевченківського району Києва УПЦ МП.

За словами охоронця, який і повідомив про підпал, близько 4 години ранку він почув шум на вулиці, а потім побачив полум'я. Чоловік за допомогою вогнегасника загасив пожежу. Будь-яких підозрілих осіб охоронець не бачив.

Згодом настоятель храму протоієрей Сергій Темник розповів журналістам, що святині та вівтарі храму не постраждали. "Пляшка із запальною сумішшю потрапила за віконну решітку, у вівтар. Вогонь пошкодив стіну і вікно, обгоріли дошки і поліетилен. Хто підпалив храм нам не відомо. Останнім часом надходили погрози, але таке сталося вперше", - сказав отець Сергій.

Цікаво, що насправді в Києві до цих двох інцидентів підпали церков Московського патріархату також траплялися. Але, звісно, тоді не було такого загострення стосунків між Україною та Росією, тому ці пожежі не мали резонансу.  

Наприклад, у 2013 році у ніч з 24 на 25 серпня невідомі підпалили Храм Трьох Святителів в Києві. На дверях вони залишили напис: "Око за око". Цей храм був побудований в 2010 році на території Центральної дитячої поліклініки Голосіївського району і належав Московському патріархату.

А чотири роки тому підпалили каплицю, яку священнослужителі Московського патріархату незаконно побудували біля фундаменту Десятинки - першої кам'яної церкви Київської Русі. Тоді вогонь пошкодив значну частину всередині приміщення і призвів до руйнування елементів каплиці.  Винні у цьому інциденті так і не були знайдені. 

Але, як правило, такі пожежі, за словами експертів, в Києві стаються через боротьбу за землю, тобто через перерозподіл бізнес-інтересів, але аж ніяк не на релігійному грунті. Що ж стосується останніх двох випадків, то не виключено, що насправді за підпалом приховуються не бізнес-інтерси, а справжнісінькі проросійські провокатори, які наочно хочуть продемонструвати всьому світу "дикунство" українців та бездіяльність київської влади. На користь цієї версії свідчить і той факт, що церкву у Бабиному яру підпалили "акурат" напередодні дня пам'яті жертв Голокосту, що дало привід МЗС Росії одразу відреагувати гнівним коментарем. 

Зокрема, коментуючи підпал храму у Бабиному Яру, в Москві заявили, що це "не перший випадок нападу націоналістичних сил України на релігійні святині, здійсненого при повному потуранні київської влади". Крім того,  "подібний варварський акт виглядає особливо блюзнірським в дні, коли відзначається 70-річчя звільнення Червоною Армією концентраційного табору в Освенцімі".

Як не дивно, але й інші українські церкви підозрюють російських провокаторів. Так, голова Інформаційно-видавничого управління Київської патріархії УПЦ КП (Київського патріархату), архієпископ Євстратій (Зоря) заявив журналістам, що, на його думку, підпали влаштували не українські патріоти, обурені діями Росії на Донбасі, а російські спецслужби. "Знаючи, як діє зараз Росія в Україні, я не виключаю, що ці провокації робляться з метою роздмухати якусь чергову істерію", - зазначив отець Євстратій.

Тож, найближчим часом потрібно бути готовим до чергової порції провокацій. Швидше за все одними лише храмами провокатори не обмежаться. Цілком імовірно, що для російських пропагандистських ЗМІ уже готують підпали російських дипустанов, зухвалі напади на громадян сусідньої держави та знущання з ветеранів Другої світової.