Які банки найбільш полюбляє Нацбанк (ІНФОГРАФІКА)

Нацбанк все-таки здався і вперше за свою історію оприлюднив інформацію про те кому і скільки видав рефінансування. Правда тільки в 2014 році

В минулому році покерувати банківським регулятором вдалося трьом головам. Майже два місяці “докерував” Ігор Соркін (до 23 лютого ) — людина режиму Януковича. Майже чотири місяці НБУ очолювала “людина Майдану” - Степан Кубів. І вже з червня Нацбанк очолила нинішня голова регулятора Валерія Гонтарева.

Загалом в 2014 році Нацбанк видав кредитів банкам (кредити на строк більше 30 днів) на майже 124 млрд грн. Фінустанови отримували від НБУ стабілізаційні кредити, кредити для збереження ліквідності, гроші від операцій прямого РЕПО та кредити рефінансування шляхом проведення тендера.

“Рекордсменом рефінансу” виявився Степан Кубів. На шоковий постмайданний період його правління до якого слід також приплюсувати анексію Криму припав відтік депозитів на 10,5% в гривні та 24,5% у валюті (данні НБУ на січень-червень 2014 року).

Тому Кубіву довелось видати фінустановам рефінансування на 65,39 млрд грн.

На період головування в НБУ в 2014 році Валерії Гонтаревої (рівно півроку) випали також нелегкі часи. Початок війни на Донбасі, яка проходила чимало стресових для банківського ринку ситуацій і потягнула за собою втрату 20% української економіки, посилення торговельної війни з Росією і втрату населенням довіри до банківської системи. Відтік депозитів на кінець 2014 року в гривні склав 13,7%, у валюті 37,2%. 

Проте були і позитивні сигнали: транші кредиту МВФ, міжнародна фінансова допомога США та ЄС посилення європейської та світової підтримки України, яка страждає від агресії сусіда.

Гонтаревій вдалося скоротити видачу “рефінанса” порівняно с Кубівим майже в два рази. За півроку нинішня голова регулятора видала 34,65 млрд грн кредитів рефінансування.

Щодо типів інструментів рефінансу, яким користувався Нацбану, то тут найбільш показовими є цифри щодо стабілізаційних кредитів банкам. Зазвичай регулятор надає такі кредити фінустановам під програму оздоровлення і на більш довгий проміжок часу (до двох років). Тобто стабілізаційні кредити НБУ видає в разі серйозних проблем з платоспроможністю банку.

Загалом регулятор за рік видав стабкредитів на 28 млрд грн. Лідерами в отриманні таких кредитів виявилися ПриватБанк (9,88 млрд грн), Ощадбанк (6 млрд грн), Банк "Фінансова ініціатива" (4 млрд грн), "Надра банк" (2,5 млрд грн), VAB Банк (1,2 млрд грн) та "Дельта банк" (960 млн грн). До речі в цьому списку є також фінустанови, які визнані регулятором неплатоспроможними. Зокрема, як виявилося, не допомогли стабкредити НБУ “Форум Банку” Вадима Новинського, "Імексбанку" Леоніда Клімова, "VAB Банку" Олега Бахматюка, "Південкомбанку" (наближений до сім'ї) та "БГ Банку" (пов'язують з Курченком та Арбузовим).