Керівництво Маріуполя і досі залишається п'ятою колоною

Рішення керівництва Маріупольської міськради відмовитися від рішення визнати "ДНР" та "ЛНР" терористичними організаціями, а Росію агресором зайвий раз продемонструвало, чиї інтереси захищають регіонали

Після обстрілу Маріуполя, в наслідок якого загинув 31 мешканець міста, а близько 100 отримали поранення, міська рада на позачерговому засіданні підтримала постанову Верховної Ради про визнання Росії країною-агресором та визнання "ЛНР" та "ДНР" терористичними організаціями.

Попри те, що більшість депутатів Маріупольської міськради є регіоналами та комуністами подібне рішення здавалося цілком природним, адже доказів того, що цей злочин проти людяності вчинили саме бойовики з "ДНР" та російській військові, більш ніж достатньо.

При цьому фракція "Опозиційного блоку" у Верховній Раді, в тому числі і її представники від Маріуполя, за постанову не голосували.

Як пояснив колишній гендиректор маріупольської "Азовсталі", народний депутат від "Оппоблоку", якого пов'язують з славнозвісним Юрою Єнакієвським, Олексій Білий, він не голосував за постанову виключно через свій неабиякий патріотизм. Адже, для нього ніяких "ДНР" та "ЛНР" не існує взагалі. "Для мене як громадянина України, не існувало і не існує "ДНР" і "ЛНР", а визнаючи їх терористичними організаціями, ми намагаємося дати їм офіційний статус. Всіх тих нелюдів, які взяли в руки зброю, вбивають мирних жителів України, руйнують інфраструктуру, я зневажаю і називаю їх терористами!", - заявив Білий.

А щодо Росії, то він не визнає цю країну агресором, бо там теж "живуть люди, які переживають за Україну... А є керівництво Російської Федерації, яке віддає злочинні накази, перекидає в Україну зброю і озброєних бандитів, підтримує їх терористичну діяльність в Україні, одурманює людей пропагандою - і саме їх я визнаю агресорами!" Ось така позиція. Як кажуть в народі, і "ніг не намочив і качечку зловив".

Але регіонали маріупольської міськради зі своїми подвійними стандартами перевершили своїх однопартійців з Верховної Ради. Одноголосно підтримавши постанову парламенту, вони згодом підкорегували власне рішення, прибравши звідти всі згадки і про Росію і про "ДНР" з "ЛНР", приводячи все у відповідність до генеральної лінії партії. І якщо 27 грудня на офіційному сайті міськради йшлося, що депутати "поддержали решение Верховной Рады", то за два дні вони просто "обсудили информацию о воруженной агрессии".

У підсумковому ж документі йдеться, що "депутаты городского совета приняли к сведению информацию о вооруженной агрессии", і жодної згадки ані про тероризм, ані про Росію, ані про "ДНР" з "ЛНР".

Цілком імовірно, що шоковані зухвалою атакою на мирних мешканців маріупольці цілком щиро засудили агресію Росії, проте товариші з вищого партійного керівництва "Оппоблоку" швидко пояснили маріупольцям "політику партії" і змусили виправити пєрєгіби на мєстах". Але для нас наразі важливо лише одне. Цілком очевидно, що в місті, яке знаходиться майже на лінії фронту і відчайдушно бореться з окупантами, при владі залишаються посібники цих самих окупантів.