Путін виставив Савченко на торги

Порушення другої кримінальної справи проти української льотчиці та народного депутата Надії Савченко може свідчити про те, що кремлівська бранка стає елементом політичного торгу

Про відкриття нової справи проти Савченко сьогодні повідомив один з її адвокатів Микола Полозов. За його словами, російські правоохоронці, яких адвокат назвав "конторськими скотами", тепер "ще й шиють справу про нібито незаконний перетин кордону". 

Як відомо, російська сторона звинувачує Савченко у співучасті у вбивстві на території Луганської області російських журналістів. Йдеться про те, що Савченко нібито телефоном корегувала вогонь мінометників. У Росію ж українська льотчиця потрапила нібито під виглядом біженки, де і була затримана місцевими правоохоронцями.

При тому і в Україні, і в Європі всі прекрасно розуміють, що ця кримінальна справа – погано змайстрований формальний привід тримати льотчицю в заручниках путінського режиму. Це зайвий раз підкреслило і нещодавнє голосування в ПАРЄ за резолюцію з вимогою негайно звільнити льотчицю. Вчора російський представник в ПАРЄ Олексій Пушков говорив, що виконувати цю вимогу Росія не збирається, але порушення нової справи проти льотчиці може означати, що в Москві готові і поторгуватися.

Власне, нова справа – такий самий абсурд, як і перша. Адже, цілком очевидно, що Савченко, яка потрапила в полон до бойовиків, переправили через кордон проти її волі. Але, якщо в Кремлі остаточно вирішили згноїти льотчицю в російській тюрмі, то нова справа їм аж ніяк не потрібна. Ні в кого немає сумнівів, що ніщо не заважатиме найсправедливішому московському суду дати українській льотчиці довічний термін і без зайвої справи про перетин кордону. Тим більше, що у порівнянні зі звинуваченням у вбивстві, незаконний перетин кордону – це дріб’язок, за який російський Кримінальний кодекс передбачає покарання від штрафу до двох років позбавлення волі.

Отже, єдиним логічним поясненням появи нової справи проти Савченко є спроба Росії розпочати торги. Зрозуміло, що просто взяти і звільнити українську льотчицю, як того вимагають норми міжнародного права та її дипломатичний імунітет, Путін не може, бо це означатиме визнання власної поразки та м’якотілості. З іншого боку не варто забувати, що на знак протесту проти свавілля росіян Савченко голодує вже 48-й день, і, якщо її так і не вмовлять відмовитися від такої форми протесту, вона, не дай Боже, помре в путінських застінках. Можна не сумніватися, що це матиме дуже широкий міжнародний розголос, чого, напевно, російському президенту не дуже то й хочеться. Отже, Путіну треба або гнути свою лінію в справі Савченко далі з усіма подальшими наслідками, або ж спробувати виторгувати за неї хоч щось, зберігши при цьому обличчя справжнього мачо. В останньому випадку нова справа проти Савченко цілком може стати в нагоді. Тим більше, що анонсований масштабний наступ "армії Новоросії" якось не дуже вдається, і все частіше говорять про відновлення переговорів у мінському форматі. 

Якщо в найближчі дні такі переговори почнуться, то питання Савченко може стати одним із засобів впливу на Україну. Російська сторона може, наприклад, запропонувати поступово зам’яти "розстрільну" справу проти Савченко, замінивши її "дріб’язком" про незаконний перетин кордону, щоб з часом, помучивши льотчицю ще деякий час у тюрмі, дати якийсь невеличкий строк чи навіть штраф в обмін на якісь поступки з боку України чи Європи. А нова справа може стати, з одного боку, декларацією про бажання домовлятися, а з іншого, таким собі запобіжником – Савченко залишатиметься в тюрмі, але вже без звинувачення у вбивстві і з реальною перспективою швидкого звільнення (це також має змусити Савченко відмовитися від голодування). Якщо ж у переговорах щось раптом піде не так, усе можна буде відіграти назад.

Звичайно, не можна остаточно відкидати і версію, що нову справу, попри всю дурість такого кроку, завели занадто ревні російські правоохоронці, щоб зайвий раз вислужитися перед начальством. Мовляв, уже аж дві справи на "бендеровку" є. Але, як би там не було, в найближчі дні має стати зрозуміло, чи готовий Путін до можливого звільнення української льотчиці.