ТОП-6 еко-скульпторів, натхнених природою

Скульптори з різних країн світу використовують для своїх робіт виключно природу, що стає для них не лише робочим матеріалом, а й частиною скульптури та навіть співавтором

Мистецтво оспівує природу та змушує закохуватися в неї знову і знову. Еко-скульптори з Великої Британії та США своїми роботами роблять це дуже переконливо. Еспресо.TV пропонує познайомитися з деякими майстрами еко-скульптури та їхніми роботами.

Філіп Джонс і Мартін Хілл та їхні природні кола

Ці художники працюють у повному співавторстві з природою, адже рівно половина кожної їхньої скульптури – це робота природи, а саме водяне відображення.

Специфіка цих майстрів ленд-арту – круглі еко-скульптури. Робота над скульптурою буде завершена саме тоді, коли арт-об'єкт буде відображений у воді. Оскільки всі вони вироблені виключно з природних матеріалів, а також повністю залежать від природи, яка віддзеркалює їхні половини, "життя" цих витворів мистецтва коротке. Деякі існують доти, поки не зміниться освітлення, інші – кілька хвилин, поки конструкція тримає рівновагу.

Так, скульптура "Льодове коло" протрималася всього близько двох хвилин. Пов'язане це було з тим, що крига почала танути на теплій воді. У такий спосіб художники намагаються привернути увагу спільноти до проблем погіршення екології.

Це "Кам'яне коло", сконструйоване на озері Таупо (Нова Зеландія), Філіп Джонс і Мартін Хілл знімали вранці. Інсталяція зроблена з пемзи.

Ця еко-скульптура "Синергія" зроблена зі стеблин, які митці поєднали за допомогою лляних ниток. Фотографію робили на заході сонця на озері Ванака (Нова Зеландія).

Спенсер Байлс та його "казковий ліс"

Британський художник Спенсер Байлс створює еко-скульптури в одному з лісів Франції, перетворюючі його на казковий тунель. Для роботи майстер використовує природні матеріали, аби скульптури гармоніювали з середовищі, в якому їх створює Байлс. 

На втілення ідеї казкового лісу у життя Спенсеру Байлсу знадобився цілий рік. У лісі неподалік від французького Ла-Коль-сюр-Лу художник створив загадкові кола, амулети та тунелі. Спенсер каже, що, на його думку, буде дуже цікаво йти по лісу і випадково натрапити на такий дивовижний сюрприз, наче створений силами природи.

Особливістю робіт Байлса є й те, що всі ці скульптури не житимуть довго. Вони будуть утилізовані в своєму природньому середовищі.

Дітмар Вурворлд та його кам'яні мозаїки

Еко-художник Дітмар Вурворлд створює свої скульптури з гальки та листя. Художник прагне зробити так, щоб складалося враження, що ці скульптури зроблені природою і були тут завжди. Вони гармонійно зливаються з природою, утім, мають свою оригінальну яскравість.

Відрізняє роботи Вурворлда точне дотримання геометричних форм. Найчастіше його інсталяції розміщуються на березі ріки.

Саллі Сміт та "уквітчані" скульптури

Еко-скульптури Саллі Сміт, як і роботи інших еко-митців, не довговічні. Однак їхня краса від цього не зменшується. Композиції Саллі Сміт переважно зроблені з квітів, гілок, листя. Використовує вона також і каміння.

Енді Голдворсі - приборкувач каміння

Енді Голдворсі працює як з витонченими квітами, так і з громіздким камінням. Більшість своїх робіт він робить голими руками, і лише для створення деяких користується допомогою машин. Переважно це стосується скульптур з каміння. Енді Голдворсі вважається засновником мистецтва балансування каміння.