Хто намагається влаштувати нове протистояння ультрас та влади

У соцмережах фанів поширюються провокативні пости, а в кулуарах розповідають, що почалася "вербовка" фанів на акції протесту проти влади

Українські ультрас ще до Революції Гідності були серйозною силою, яка могла стати рушієм змін у суспільстві. Влада Януковича розуміла це, намагаючись боротися з активними фанами, залякуючи їх міліцією, відкриттям кримінальних справ, погрозами. У той же час представники деяких політичних сил націоналістичної спрямованості, навпаки, підтримували вболівальників, розуміючи, що в один прекрасний момент сила ультрас допоможе скинути режим. 

Євромайдан, а пізніше війна на Донбасі показали справжню силу ультрас рухів, які об'єдналися у боротьбі за незалежність України. 

Але, на відміну від Росії, де фанатські угруповання вже давно куплені владою і виступають її другою силою, в Україні вони є досить незалежними і мають свій погляд на речі. 

Останнім часом в офіційних соцмережах фанів поряд з патріотичними почали з'являтися пости, які натякають на невдоволення подіями та деякими рішеннями української влади. 

Що кажуть в ультрас-рухах

Голова ГО "Завжди вірні", яка здійснює управління львівськими "Карпатами", а також лідер місцевого фанатського руху Тарас Павлів вважає, що певні сили намагаються розхитати ситуацію.

"Дійсно, ситуацію намагаються розхитати. Можу сказати, що на 99,9% ультрас під час війни не підуть на протистояння із владою. Звичайно, завжди можна знайти заблуканих овець", підкупити і вивести на мітинг. Більшість фанів-патріотів зараз воює на Сході. Лідери ультрас не підуть на конфлікт", - каже Павлів.

За його словами, всім в Україні відомо, що ситуацію розхитують російські, проросійські, а також сили, які вдають із себе націоналістичні.

Один з представників київських ультрас на умовах анонімності зазначає, що у середовищі фанів "Динамо" немає настроїв на протистояння з владою. Але в Україні є фан-рухи, яким не дуже подобаються певні дії владної верхівки. За його словами, у них є багато запитань щодо відповідальності за Іловайський котел, розстріли на Майдані та переговори з Москвою. 

За чутками, які поширюються серед ультрас, наразі почалася "вербовка" вболівальників. Їм пропонують гроші. Але під час війни, скоріше за все, організувати протистояння не вдасться. 

Кому вигідне розхитування ситуації

Наразі до влади дійсно накопичилося багато запитань, які стають приводом розхитування ситуації зсередини. Це вигідно лише проросійським силам, а також тим, які йдуть у них на поводу. Варто лише згадати мітинги у Вінниці, Запоріжжі, а також під Верховною Радою з демонстративним побиттям міліції ланцюгом.

Проросійські сили розуміють, що певних представників ультрас можна спробувати купити. Для повноцінного Майдану цих сил не вистачить, але для певного інформаційного удару буде достатньо кількох радикальних мітингів із силовим протистоянням.

У цьому випадку будь-яка реакція влади може стати бомбою сповільненої дії. Якщо силовики розженуть такий мітинг - може бути інформаційна кампанія, яка порівняє нинішню владу з режимом Януковича. Якщо силовики проявлятимуть слабкість і не відповідатимуть на провокації - це може додати впевненості проросійським силам у нерішучості влади.

Цілком можливо, що відомствам потрібно піти іншим шляхом, якщо проросійським силам вдасться організувати такі мітинги. СБУ цілком може визначити організаторів та лідерів угруповань, які стоятимуть за цим.