Кремль перекидає на Донбас нову партію "зелених чоловічків". Тепер з літаками

Путін планує під "мобілізаційною" ширмою в "ДНР" та "ЛНР" перекинути в Україну черговий десант російських військових

Сьогодні ватажок донецьких терористів Олександр Захарченко оголосив про початок загальної мобілізації в "Донецькій народній республіці". "Через десять днів у ДНР гряде загальна мобілізація, планується мобілізувати до 100 тисяч чоловік", - заявив головний терорист Донецька.

Варто зазначити, що про спроби створити армію з місцевого населення, донецькі терористи, рівно як і луганські, заявляли вже неодноразово. Однак єдине, чого досягло так зване військове керівництво "ДНР" – це масовий виїзд громадян чоловічої статі під час "мобілізаційних хвиль" на підконтрольні Україні території та на територію Російської Федерації.

За словами координатора групи "Інформаційний спротив" Дмитра Тимчука, загальна кількість так званих "мобілізованих" за час конфлікту станом на грудень 2014 року ледь перевищила позначку в 1 тисячу осіб. Тож можна констатувати, що подальше доукомплектування збройних формувань терористичних "республік" шляхом мобілізації взагалі неможливе – місцеві бомжі, алкоголіки та наркомани, для яких війна стала чи не єдиним виходом і сенсом життя, вже геройські загинули, а охочих повторити їхню участь стає дедалі менше. Тим часом силова "мобілізація" на окупованих територіях взагалі не припинялася. Так званих "правопорушників" в "ДНР" та "ЛНР" щоденно відправляють рити траншеї та виконувати чорнову роботу на фронті. Для цього необов’язково оголошувати про "проведення мобілізаційних заходів на території республіки".

То ж заява Захарченка може означати лише одне – Росія збирається перекинути на територію Донбасу чергову партію своїх військовослужбовців. Варто зазначити, що останні події (зрив мінських переговорів та масовий наступ по всій лінії фронту) свідчать, що Кремль погодив вихід терористів із переговорного процесу і розпочав підготовку до повномасштабної війни. Разом з тим, за даними Генштабу, попри чисельні заяви про перемоги, бойовикам так і не вдалося зробити більш-менш значущого прориву, а терористичні "війська" несуть величезні втрати і потребують додаткових ресурсів.

В той же час Путін все ще не готовий відкрито вводити регулярну армію на Донбас, тому відрядити на схід України ще 10-15 тис. російських військових він може лише замаскувавши їх під місцевих "ополченців".

Крім того, останнім часом в терористичних ЗМІ почали масово з'являтися повідомлення про наявність бойової авіації в "ЛНР". Після перших таких повідомлень, в Міноборони заявили, що сили АТО знищили на одному з аеродромів терористів 10 ворожих літаків і вертольотів, серед яких були бойові вертольоти МІ-24. Однак нещодавно бойовики опублікували нові фото аеродрому "ЛНР", на яких видно, що окрім Мігів та широкого асортименту залізного мотлоху з авіаклубів в розпорядженні терористів є бойові винищувачі "Грачі" (СУ-25). А сьогодні бойовики повідомили, що таким штурмовиком начебто була обстріляна колона українських військових на трасі М-103 (Артемівськ – Дебальцеве). То ж, багатоденне протистояння на дебальцевському фронті показало, що терористам не перемогти без додаткової живої сили та техніки, в тому числі і авіації, і все вказує на те, щонайближчим часом варто очікувати перекидання бойових штурмовиків з Російської Федерації на територію окупованої Луганщини. Адже раніше російські військові повністю там знищили систему протиповітряної оборони. Або винищувачі вже доставили терористам з черговим гуманітарним конвоєм.