Мендельсон, автор того самого "маршу", про музику, красу та взаєморозуміння

206 років тому 3 лютого народився видатний композитор, піаніст, органіст і диригент Фелікс Мендельсон

Для Фелікса Мендельсона – німецького композитора єврейського походження – музика не була лише улюбленим заняттям, справою життя або даром. Для Мендельсона музика – це мова, якою він міг розмовляти зі світом, передавати свої почуття та думки. Тому не дивно, що саме його "Весільний марш" із увертюри "Сон літньої ночі", більш відомий як "Марш Мендельсона", став одним з найпоширеніших у світі весільних маршів, під який закоханні в усьому світі дають клятви один одному.

Фелікс Мендельсон - видатний композитор, піаніст, органіст, диригент єврейського походження - народився в Німеччині у 1809 році. Музичні здібності Мендельсон проявляв з раннього дитинства, у 9 років він публічно виступав як піаніст на одному з домашніх концертів. Музику до комедії Шекспіра "Сон літньої ночі", зокрема відомий на весь світ "Весільний марш", Мендельсон написав у 17-річному віці. Гастролювати по Європі як диригент оркестру Мендельсон вирушає одразу по закінченню університету.

Мендельсон мав звання генерал-музичного-директора, писав музику на замовлення короля. Завдяки Мендельсону у Лейпцигу в 1843 році відкрилася консерваторія. Серед заслуг Мендельсона виділяють і те, що саме він відшукав багато творів Баха, опублікував їх та домігся їхнього виконання.

Мендельсон багато працював, тому помер у віці 38 років у Лейпцигу від крововиливу у мозок, повернувшись після напружених гастролей в Англії.

Творча спадщина Мендельсона складається з ораторій, кантати, музики до сценічних творів, п'яти симфоній (найбільш відомі з них "Італійська" та "Шотландська"), одинадцяти симфоній для струнного оркестру, увертюр (серед них – "Гебріди"), двох скрипкових і двох фортепіанних концертів, численних пісень, камерних і фортепіанних творів.

Музику Мендельсона відрізняє ясність та простота форми, а також надзвичайна мелодійність та сентиментальність. Мендельсон єдиний музичний вундеркінд дев'ятнадцятого століття, чиє обдарування могло конкурувати з генієм Моцарта. 

Еспресо.TV пропонує найяскравіші цитати Фелікса Мендельсона, які допоможуть глибше зрозуміти великого композитора та його сприйняття світу через музику.

1. Про музику так багато говориться і так мало сказано. Я вважаю, про неї не можна розповісти словами, а якби дотримувався протилежної думки, я перестав би створювати музику.

2. Люди часто жаліються, що музика надто неоднозначна, що те, що, їм здається, має передавати музика, неясне, у той час як вони розуміють слова. Зі мною ж відбувається навпаки, і це стосується не тільки мовлення, а й окремих слів.

3. Ноти мають такий же конкретний зміст, як і слова - може, навіть точніший.

4. Коли я знаходив якесь слово, щоб передати те, що я хочу сказати, я його не говорив, оскільки одні й ті самі слова для різних людей можуть означати зовсім різне. Лише одна і та ж сама музика може казати всім людям одне й те ж, викликати те ж відчуття і почуття, які не можна висловити словами.

5. Коли все здається дріб’язковим і відразливим, музика так захоплює та переносить нас так далеко від міста, країни, Землі та всього буденного, що ти розумієш, що музика, дійсно, є благословенний дар Божий.

6. Відтоді, як я почав писати музику, я став вірним своєму початковому принципу: не писати ані того, що чекає публіка, ані того, що сподобалось би дівчині. Але писати виключно те, що є найкращим саме на мою думку, те, що приносить мені задоволення.

7. Сутність краси – єдність у різноманітті.

8. Найперша риса в митці - це повага до всього великого, вміння вклонитися істинно великому.

9. Все здається мені таким неоднозначним, настільки розпливчастим, настільки неправильним порівняно з істинною музикою, яка наповнює душу у тисячу разів краще, ніж слова.

10. Я вважаю неможливим писати музику, яку не відчуваю повністю; це здається мені брехнею.