У яких клубах назрівають "голодні" бунти

Гравці "Металіста" та "Зорі" обіцяють бойкотувати стартові матчі весняної частини Прем'єр-ліги через борги із зарплати

Але насправді ситуація із зарплатами в клубах Прем'єр-ліги у цей непростий для України час не закінчується лише боргами "Металіста" та "Зорі". 

Еспресо.TV наводить список клубів та їхніх власників, де гравці не отримують зарплату.

"Металіст" (Харків)

Власник: Сергій Курченко

Місце в УПЛ перед початком весняної частини сезону: 4

В Харківському "Металісті" не виплачують зарплату протягом 4 місяців. Більшість легіонерів бойкотували підготовку до сезону, а потім втікали в інші команди. Наприклад, зірковий Хав'єр залишився у Бразилії, де скоріше за все гратиме в складі "Палмейраса", аргентинець Вільягра перейшов в аргентинський "Росаріо", Жажа поїхав на заробітки у Китай, Торсільєрі гратиме за "Бока Хуніорс"...Цей незакінчений список може подовжитися Папою Гуйє, Чако Торресом, та навіть українцем Богдановим. 

Раніше середня зарплата в "Металісті" складала $30 тис на місяць. Але після Революції Гідності власник команди Сергій Курченко був оголошений в розшук. Він втік до Росії, де зараз переховується і веде справи клубу. Також в Курченка відсудили стадіон "Металіст" на якому команда зараз не зможе проводити домашні матчі через брак коштів. Клуб гратиме у Сумах, а футболісти тим часом готуються бойкотувати матч 15 туру УПЛ проти "Динамо" через борги із зарплаті, який гратимуть у Києві.

"Зоря" (Луганськ)

Власник: Євген Геллер (екс-регіонал, нардеп)

Місце в УПЛ перед початком весняної частини сезону: 6

У луганській "Зорі" вже кілька місяців футболісти та персонал не бачили грошей. Команда поїхала з Луганська і домашні матчі грає в Запоріжжі. Після зміни влади певні труднощі виникли у Євгена Геллера, який очолював бюджетний комітет за часів Януковича. 

Наразі він продовжує годувати футболістів обіцянками, але гравці погрожують не вийти на поле в матчі 15 туру УПЛ проти "Олімпіка", якщо не побачать своїх грошей. У клубі відхрещуються від боргів.

Раніше середня зарплата у "Зорі" складала $15 - $20 тис. 

"Говерла" (Ужгород)

Власник: Нестор Шуфрич

Місце в УПЛ перед початком весняної частини сезону: 12

В команді екс-регіонала Шуфрича були проблеми з виплатою зарплати з кінця 2013 року. Гроші не виплачували, потім починали платити, а потім знову затримували виплати. У клубі кажуть, що заборгованості почали погашати, але Шуфричу доведеться потрудитися, бо грошей футболісти не бачили з літа 2014 року. 

Також в команді збираються урізати зарплати. 

Раніше в "Говерлі" в середньому отримували $10 тис.

"Чорноморець" (Одеса)

Власник: Леонід Клімов (екс-регіонал, нардеп)

Місце в УПЛ перед початком весняної частини сезону: 9

Леонід Клімов, який крім "Чорноморця" також є власником "Імексбанку", що збанкрутував, не виплачує футболістам та персоналу зарплату ще з літа 2014 року. З клубу пішов головний тренер Роман Григорчук та більшість зірок: Гай, Назаренко, Фомін, Ковальчук, Безотосний та ін. Раніше про борги говорив і сам Роман Григорчук, але в клубі продовжують запевняти ЗМІ, що все добре. Футболістам будуть пропонувати нові контракти з меншою зарплатою.

Раніше в "Чорноморці" в середньому отримували $15 - $20 тис.

"Волинь" (Луцьк)

Власник: Акції клубу належать багатьом людям. Президентом є Віталій Кварцяний. За чутками акціями клубу володіє також Ігор Палиця, а неофіційно власником вважають Ігоря Коломойського.

Місце в УПЛ перед початком весняної частини сезону: 7

У лучан майже кожного сезону виникають проблеми із виплатами грошей, але заборгованості погашають. Наразі в команді є невеличка заборгованість, яку керівництво обіцяє погасити до початку сезону. 

 

Що буде далі

Більшість клубів будуть урізати зарплати своїм футболістам. Платити будуть менше, а молоді українці отримають перспективи грати в основних складах переважної більшості команд. Деякі команди можуть припинити існування після закінчення сезону 2014/2015. Наразі є велика ймовірність, що одним з цих клубів стане "Чорноморець".