ТОП-5 українських пам’ятників, які символізують дружбу народів

Днями Сумська міська рада прийняла рішення щодо реконструкції скульптури, яка уособлює дружбу між Україною та Росією

Журналісти Еспресо.TV зібрали найцікавіші архітектурні пам’ятки з різних куточків України, які символізують дружбу з різними народами

Цікаво, що у Сумах пам’ятник архітектури являє собою двох жінок, українки та росіянки, які тримають у руках герб неіснуючого Радянського Союзу, за часів розквіту якого, український народ і його культура зазнавали великих катувань.

На думку депутатів з Сум, ця скульптура не становить великої архітектурної та історичної цінності.

Арка "Дружба народів" в Києві

Найбільший монумент, який присвячений єднанню братських народів, тобто росіян і українців, знаходиться у самому центрі Києва. 

Сам пам’ятник відкрили у 1982 році у Хрещатому (тоді Піонерському) парку. "Арка дружби народів" була присвячена 60-річчю заснування СРСР.

Скульптурна композиція складається з трьох елементів: арки біля веселки, бронзової скульптури двох трудящих і гранітної скульптури, що зображає сцену Переяславської ради.

За задумом авторів, пам'ятник повинен символізувати єднання братніх народів: українців і росіян. Однак, після розпаду Радянського Союзу, в народі арку стали називати "ярмом".

Примітно, що скульптурі російського боярина "добрі люди" відбили носа. Але відсутність цього органу у монументального "брата" нікого особливо не хвилює.

Пам’ятник дружби народів у Керчі 

П’ять років тому у кримському місті Керч, яке сьогодні окуповане росіянами, з’явився пам'ятник, що символізує зміцнення дружби між Україною і Росією.

Він виконаний у формі стилізованого морського вузла, який лише затягується при спробі його розірвати.

Поруч з пам'ятником встановлена табличка зі словами: "Зміцнювати дружбу між Україною і Росією - це спадщина предків і наш наказ нащадкам!"

Як виявилося, завдяки цім "заклинанням" стосунки між українцями і росіянами вдалося зміцнити. Особливо в Криму.

Пам'ятник "Квітка дружби народів" в Бердянську

У Бердянську (Запорізька область) у 2012 році колекція малих архітектурних форм поповнилася ще одним пам'ятником. На цей раз був встановлений пам’ятник  "Квітка дружби народів" біля міського Палацу культури.

Відзначимо, що в Бердянську проживають більше 30 національностей. Зареєстровані і активно діють 11 національно-культурних товариств, представники яких і відвідали церемонію відкриття "квітки". 

Композиція являє собою вазу, в якій зібрані квіти всього світу, яку обвиває кована стрічка з написами "дружба" на мовах всіх національностей, що проживають в Бердянську.

Пам'ятник "Дружба народів Грузії" у Генічеську

Цей пам’ятник, який символізує дружбу між українським і грузинським народом було відкрито у далекому 1958 році.  Його скульптором був Давид Урушадзе. Тож, не зважаючи на чималий проміжок часу, ця скульптура і досі виглядає доволі непогано.

Пам'ятник "Фонтан Дружби" у Запоріжжі

Найстарішим зі збережених пам'яток Запоріжжя вважається "Фонтан Дружби", побудований в 50-ті роки минулого сторіччя.

Він знаходиться в невеликому парку навпроти колишнього кінотеатру "Комсомолець". Звичайно, в ті роки його пам'ятником не вважали, але оскільки від більш раннього періоду - Російської імперії - жодного пам'ятника не залишилося, з плином часу "Фонтан Дружби" став історичним надбанням міста.

Причому, як видно на архівних фото, пам'ятник дійшов до нашого часу в дещо урізаному варіанті.