Навіщо Путін "опустив" Кадирова орденом

Нагородивши главу Чечні орденом Пошани одразу після вбивства Нємцова, Путін фактично вручив йому "чорну мітку"

Путінський прес-секретар назвав співпадінням нагородження Рамзана Кадирова після арештів у справі про вбивство Бориса Нємцова. Моє питання полягає, звісно, не в тому, як можна не вірити в щирість Дмітрія Пєскова. Я питаю, с чого ви взяли, що Кадирова саме нагородили, а не принизили. Фактично горцеві завдали образи, причому образи привселюдної. І це, до речі, може бути свідченням того, що вбили Бориса Юхимовича справді за спиною в Путіна, поставивши його в дещо ніякове становище цією ініціативою. Не те щоб ВВХ не бажав йому смерті - на це можна закладатися. Та не думаю, що він віддавав такий наказ чи навіть висловлював подібне побажання. Його, ймовірно, вгадали - й виконали з максимальним театральним ефектом. Не гадатиму, чи метою було вислужитись, чи підставити "царя" - це зараз не має жодного значення. Головне, що "цар" дуже невдоволений. І відповідає образою на образу, водночас дякуючи за все ж таки виконану роботу.

Аби переконатися в тому, погляньмо на список нагород Кадирова. Побрякеньки на кшталт "200 років МВС", "За заслуги в проведенні Всеросійського перепису населення", "В пам'ять 850-річчя Москви" та "300-річчя Петербургу", "10 років Астані" та "20 років незалежності Казахстану", він має кілька медалей за заслуги перед деякими галузями - транспортною, агропромисловим комплексом, слідчим комітетом РФ та - обожнюю цю назву - "За зміцнення кримінально-виконавчої системи" двох ступенів. Є декілька бойових медалей. Та орденів - не рахуючи того, що носить ім'я його батька - Кадиров мав аж два. Але це нагороди вельми поважні в російській нагородній системі. Ось вони, в порядку зменшення значущості: За заслуги перед Вітчизною (Отечеством) - третій після Св. Андрія Первозванного та Св. Георгія. Орден Мужності - одинадцятий. Плюс до того Рамзан Кадиров - Герой Росії (що є в нагородній системі РФ в принципі найвищим можливим званням - вищим від Св. Андрія).

Так от тепер його представили до Ордена Пошани (Почета) - третього з кінця. Після нього - тільки Орден Дружби - "за особливі заслуги в справі зміцнення миру, дружби й співробітництва між народами", для нагородження яким Кремлю, вочевидь, забракло цинізму. Та - Батьківська (Родительская) Слава, за виховання сімох (до 2010 року - чотирьох). Вона, до речі, акурат по статусу семикратному татусеві. Але ця нагорода, як і її радянський прототип, у Росії зневажливо вважається "бабською". Що, в принципі, цілком слушно для країни, де вбивство котується вище, ніж народження. 

Погляньмо тепер на статутний опис Ордена Пошани: "Орден Почёта — общегражданская награда, присуждаемая за высокие достижения в государственной, производственной, научно-исследовательской, социально-культурной, общественной и благотворительной деятельности, позволившей существенным образом улучшить условия жизни людей, за заслуги в подготовке высококвалифицированных кадров, воспитании подрастающего поколения, поддержании законности и правопорядка".
А тепер порівняємо з описом Ордена за Заслуги перед Вітчизною: "Орден «За заслуги перед Отечеством» — общегражданская награда, присуждаемая за выдающиеся заслуги перед государством, трудовые достижения и за значительный вклад в дело защиты Отечества. Имеет четыре степени (с I по IV, первая — наивысшая), присуждаемые последовательно. Лица, награждённые орденом III и IV степени носят только нагрудный знак, награждённые орденом I и II степени, носят нагрудный знак и звезду. Военнослужащим за отличия в боевых действиях вручается орден с изображением мечей. Учреждена 2 марта 1994 года."

Бачите співпадіння? Так от, ОЗПВ в Кадирова - найнижчого, IV ступеня. Очевидно, нагорі вирішили, що на третій він ще не напрацював. Тобто, роботу, звісно, зробив - але напортачив. Та з огляду на те, що стосунки між Путіним і Кадировим дедалі точніше описуються байкою про змію та черепаху або описом Уробороса, зовсім не нагородити його, вочевидь, було не можна.