Звільнення прокурора Києва: люстрація чи помста?

Прокурор Києва Сергій Юлдашев звільнений з обійманої посади. Офіційна версія – не пройшов люстрації. Неофіційна – через конфлікт з заступником Генпрокурора

18 березня за рішенням заступника Генпрокурора Олексія Баганця ГПУ відкрила кримінальне провадження проти прокурора Києва Сергія Юлдашева. Народний депутат, тоді ще від БПП, Віталій Купрій звинуватив його в "кришуванні" проституції, легалізації доходів та корупції. Навзаєм Юлдашев звинуватив Баганця в спробі помсти за те, що той ініціював розслідування проти його сина, Віталія, за "контроль" над гральним бізнесом. Наступного дня прокуратура Києва, головою якої був Юлдашев, почала кримінальне провадження стосовно Віталія Баганця. А 24 березня Сергія Юлдашева таки звільнили з посади прокурора Києва. Офіційно – не пройшов люстрацію.

Сам же екс-прокурор Києва вважає, що його звільнення – помста заступника Генерального прокурора Олексія Баганця за сина. В Мін'юсті кажуть – люстрували.

Сергій Юлдашев не мав стосунку до колишньої влади і президента Януковича, однак все одно підпадає під дію Закону "Про очищення влади". Про це в ексклюзивному коментарі Еспресо.TV. повідомила керівник прес-служби прокуратури Києва Олена Яхно.

За її словами, Юлдашев вже залишив робочий кабінет. "Раніше він неодноразово заявляв, що оскаржуватиме своє звільнення в суді. Я поки не чула, щоб він відмовився від цієї ідеї, проте поки що це питання не піднімалось", - зазначила Олена Яхно. 

Вона також додала, що це лише друга хвиля люстрації. "В квітні має розпочатися третій етап. Тоді перевірятимуть і звільнятимуть звичайних співробітників. Можливо, когось і треба звільнити, проте, не всіх", - вважають у прокуратурі Києва. І наголошують, що люстраційний закон має виконуватись за допомогою індивідуального підходу.

Водночас, директор Департаменту з питань люстрації міністерства юстиції Тетяна Козаченко в коментарі Еспресо.TV заявила, що на Сергія Юлдашева закон "Про очищення влади" поширюється і заперечити це важко. 

"Для мене це просто прізвища (Баганець, - Ред.) та їхні особисті "розборки". Є закон і Сергій Юлдашев підпадає під його дію. В кого інша думка, можуть подивитися його біографію. Там багато цікавого. Він був заступником прокурора Луганської області, саме тоді, коли на Майдані горіли шини. Його повністю влаштовувало працювати під керівництвом Віктора Пшонки і виконувати його накази. Він був частиною системи", - зазначила Козаченко.

У середині березня в ГПУ відзвітували, що з органів прокурати внаслідок люстрації було звільнено понад 160 працівників різних рівнів. Зокрема, за результатами розпочатих перевірок, наказами Генерального прокурора посади залишили четверо керівних працівників прокуратур обласного рівня (заступник прокурора Кіровоградської області, прокурор м. Запоріжжя Запорізької області, перший заступник прокурора Миколаївської області і заступник прокурор Запорізької області). Раніше, у жовтні минулого року, у Львівській області було звільнено п'ятеро керівників органів прокуратури. Серед них прокурор Львівської області Микола Гошовський та його перший заступник Володимир Гураль, а також Богдан Татарин, прокурор міста Львова. Загалом під дію закону «Про очищення влади» потрапили троє міських прокурорів: прокурор міста Львова  Богдан Татарин, а також Ігор Ліуш, начальник відділу нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та Андрій Палюх, прокурор Франківського району. 

Нині, за словами Тетяни Козаченко, в Єдиному реєстрі осіб щодо яких застосовано положення Закону "Про очищення влади" знаходиться 399 прізвищ, а прізвище Юлдашева має стати 400.