Як Англія ховала середньовічного короля Річарда ІІІ (ФОТОРЕПОРТАЖ)

У Великій Британії виявили останки Річарда III, загиблого в 1485 році

На вулицях британського міста Лестер тисячі людей зібралися провести короля Річарда ІІІ в останню путь. Однак перш, ніж поховати короля, померлого ще в XV столітті, британці влаштували три дні публічного прощання, на яке прийшли і члени королівської родини.

Річард ІІІ загинув у бою під Босвортом в 1485 році. Оголене тіло Річарда провезли вулицями Лестера. Довгий час вважали, що його рештки згодом вилучили з могили й кинули до річки Суар. Але у вересні 2012 року, під час пошуків його захоронення, на місці де раніше стояла церква абатства Грейфрайєрс, був виявлений скелет чоловіка з ознаками сильного сколіозу. Чоловік загинув від травм, очевидно, отриманих у бою. Після проведення аналізу ДНК було доведено, що це саме останки Річарда ІІІ.

Науковці порівняли ДНК скелету Річарда, і порівняли їх з ДНК його нащадків. Отримані дані також підтвердили колір очей та волосся короля, які збіглися з кольором, зображеним на одному із ранніх портретів Річарда III.

Статуя короля Річарда ІІІ в саду Лестера

Останки монарха були знайдені три роки тому під автостоянкою. Перепоховають короля 26 березня.

Співробітники університету: професор Сара Хейнсворт (ліворуч), доктор Джо Епплбі і доктор Турі Кінг - несуть білі троянди на труну з останками короля Річарда III.

Вісім членів реконструкції, які очікують на урочисту ходу з останками короля Річарда III, який був останнім з династії Йорків

Члени групи реконструкції битви XV століття при Босворт

Біла троянда – символ Йорків

Труна з останками короля Річарда III спирається на чотириколісний віз

21 гармата влаштовує салют поруч з труною під час церемонії

Річарда ІІІ поховають в соборі, який розташований через дорогу від місця, де знайшли тіло короля

Десятки тисяч людей вишикувалися вздовж вулиці 22 березня, щоб побачити труну середньовічного короля Англії Річарда III перед остаточним похованням

Корона лежить на труні з останками короля Річарда III, який правив Англією з 1483 року до його смерті (1485)

Священики собору Лестера після служби готуються до перепоховання короля Річарда III

фото: EPA; AFP; Reuters