ТОП-3 авіакатастроф, у яких спортсмени уникли смерті

Значна частина життя спортсменів, кар'єра яких пов'язана з виступами на змаганнях в різних країнах, проходить в літаках, і вони стають потенційними жертвами авіакатастроф

На щастя, інколи атлетам завдяки доленосному збігу обставин вдавалося уникнути вірної смерті.

1. Найбільшим щасливчиком, якого смерть ніяк не наздожене в літаку, є голландський велогонщик Мартен де Йонг.

Він двічі (!) уникнув загибелі в обох трагедіях з літаками Malaysia Airlines. Спортсмен в останній момент здавав квитки на ці рейси. Він міг опинитися на борту Боїнга 777, який збили терористи 17 липня 2014-го на Сході України. Та в останній момент велогонщик знайшов дешевший квиток на інший рейс. Цікаво, що у березні того ж року 29-річний велогонщик придбав квитки на інший рейс Malaysia Airlines, що слідував за маршрутом Куала-Лумпур - Пекін, який згодом пропав пропав з екранів радарів над Індійським океаном. Тоді спортсмен планував взяти участь у змаганнях на Тайвані, однак згодом обміняв квиток, щоб не робити пересадку в Пекіні.

2. Футбольна команда "Далкурд", яка виступає в третьому за силою дивізіоні чемпіонату Швеції, в останній момент передумала брати квитки на літак авіакомпанії Germanwings, який учора, 24 березня, зазнав аварії у Франції.

"Далкурд" повертався з Барселони на батьківщину і забронював собі квитки на рейс 4U9525, щоб в Дюссельдорфі пересісти на літак до ШвеціїОднак прибувши в аеропорт Барселони, команда скасувала бронь, адже пересадка в Дюссельдорфі забрала б дуже багато часу. Замість цього команда, яка представляє громаду курдів у Швеції, розділилася на групи і полетіла трьома іншими рейсами - через Цюріх і Мюнхен.

3. Авіакатастрофа уругвайської регбійної команди в Андах 13 жовтня 1972, також відома як Диво в Андах, мала не таку щасливу кінцівку, як дві попередні історії.

На борту чартерного рейсу номер 571 уругвайських ВВС перебувало 5 членів екіпажу і 40 пасажирів - члени регбійної команди, їхні родичі, спонсори. Понад чверть пасажирів загинула при падінні і зіткненні зі скелею, ще декілька померли пізніше від ран і холоду. Потім з решти 27 уцілілих загинули ще 8 при сході лавини, яка накрила їхнє "житло" з фюзеляжу літака, а пізніше ще троє померли від ран.

У тих, що вижили був мінімальний запас їжі, крім того, у них були відсутні джерела тепла, необхідні для виживання в суворому холодному кліматі на висоті 3600 метрів. Зневірившись від голоду і повідомлення по радіо про те, що "всі заходи щодо пошуку зниклого літака припиняються", люди стали їсти заморожені тіла своїх загиблих товаришів.

Рятувальники дізналися про тих, хто вижив, лише через 72 дні, коли двоє пасажирів Нандо Паррадо і Роберто Канесса після десятиденного походу через гори виявили чилійського фермера, який дав їм їжі і повідомив владі про решту пасажирів рейсу.