Чому Росія в санкціях УЄФА звинуватила свій футбольний союз

Після ганебної поведінки російських фанів на матчі відбору Євро-2016 міністр спорту Росії Віталій Мутко швидко знайшов винного – цапом-відбувайлом зробили Російський футбольний союз з його очільником Миколою Толстих

Відбірковий матч на футбольне Євро-2016 між збірними Росії й Чорногорії, який відбувся 27 березня у Подгориці, перетворився зі спортивного видовища на безчинство фанатів. Причому відзначилися вболівальники і господарів, і гостей.

Перші після стартового свистка почали методично "відстрілювати" російських футболістів. Інцидент стався вже на першій хвилині зустрічі, коли шанувальники збірної Чорногорії файєром поцілили в голкіпера Ігоря Акінфєєва. Він з опіками шиї залишив поле на ношах, а суддя вивів команди в підтрибунне приміщення. Після перерви матч продовжили, проте дограти до кінця не судилося - на 66-й хвилині гру перервали, коли в Дмитра Комбарова кинули запальничкою.

Проте росіяни теж не були "паїньками". Під час зустрічі в російському секторі активно "світили" прапорами Російської імперії, Сербії та терористичних "ДНР" та "ЛНР". І це при тому, що напередодні в УЄФА заявили про категоричну заборону появи на трибунах символів організацій та країн, які не беруть участі в матчі.

Тож після матчу УЄФА відкрив дисциплінарну справу щодо футбольних союзів обох країн.

Реакція Росії на інцидент була швидкою і категоричною.

"Цю ситуацію повинен контролювати Російський футбольний союз. Я декілька разів звертався до фанатів, до того ж Всеросійського об'єднання уболівальників, щоб люди на трибунах поводилися гідно. Але вести діалог з уболівальниками на регулярній основі повинен не я, а Російський футбольний союз", - репетує Віталій Мутко.

Для російської пропаганди, яка всіляко – і словом, і ділом – підтримує так звані республіки ЛНР і ДНР на Сході України, необхідно було знайти того, на кого можна повісити всіх собак. Ну, який би це мало вигляд, якби Кремль накинувся на зазомбованих ним же фанів і сварився, мовляв, не можна бігати з прапорами "ополченців"? Навпаки, такі настрої серед підлеглих вигідні Путіну, який "мусить" визволяти й об'єднувати "русский мир".

Ну, а для самого Миколи Толстого роль цапа-відбувайла не нова. Згадаймо ситуацію із заборгованістю виплати зарплати тренеру російської збірної італійському спеціалісту Фабіо Капелло. Він місяцями не отримував зароблених мільйонів, і той же Мутко в цьому теж звинувачував Толстого, який мав би шукати спонсорів і гасити заборгованість.

Цікаво, що прихід у збірну такого дорогого тренера пов'язують зі стараннями Мутка. Саме він вирішував питання підписання контракту з Капелло. Звісно, заручившись схваленням самої верхівки. А оскільки остання несе шалені втрати через санкції Заходу, то й грошей давати не хоче, а шукає винного.

Наразі Росія знаходиться в очікуванні штрафного вердикту УЄФА, який буде винесений 8 квітня. Наші сусіди сподіваються, що покарання обмежиться самим штрафом. Проте з високою вірогідністю до нього можуть приплюсувати й три матчі збірної без глядачів. Тим паче, що наразі Російський футбольний союз перебуває на випробувальному терміні через інцидент у матчі Євро-2012 проти Чехії (4:1), коли вболівальники збірної Росії кидали на поле файєри і вивісили образливі банери. Тоді РФС було винесено покарання у вигляді умовного зняття очок і трьох матчів без глядачів.

До речі, нині у Виконкомі УЄФА немає жодного росіянина, який міг би про лобіювати вигідне для його країни рішення.