Перед реваншем

Головним інструментом для збурень всередині України є п’ята проросійська корумпована колона, яку координують Фірташ і Льовочкін

Економічний і політичний розвиток України за європейською моделлю є найбільшою загрозою для Росії. Це і стало однією з причин анексії Криму та початку війни на Сході України.

Коротке перемир’я, яким Україна могла б скористатися як для збільшення обороноздатності, так і для економічних реформ, було використане неефективно. Безумовно, заслугою уряду стало виконання вимог МВФ та отримання кредитів або фінансової підтримки від цієї та інших міжнародних організацій. Україна уникла дефолту і фінансового колапсу, пенсії та заробітна платня виплачуються. Російський план передбачав внутрішню дестабілізацію ситуації в Україні навесні цього року. Як Росія цього планувала досягти? Зовнішнім тиском, антиукраїнською пропагандою в Європі та США, прихованою корупцією європейських урядів, як це сталося в Угорщині через кредитування проектів в атомній енергетиці, або у Франції через підтримку партії Ле Пен. Але головним інструментом для збурень всередині України мала стати п’ята проросійська корумпована колона, яку координують тут Фірташ і Льовочкін. Їхня безпека нібито гарантується домовленостями у Відні з президентом Порошенком перед виборами про недоторканість та взаємний ненапад.

Їхній вплив реалізовується через декілька політичних проектів, серед яких Опозиційний блок, частина депутатів у фракції Блоку Петра Порошенка, Воля народу та деяких інших фракціях. Справи, ініційовані проти членів цих нових "недоторканих", як-от справа Бакуліна про придбання вишок, успішно закриваються прокуратурою.

Група маніпулює суспільством через численні медіа-ресурси, основним з яких залишається канал "Інтер". "Інтер" під певним суспільним впливом нібито зареєстрував на Кіпрі невідому компанію, яка нібито викупила відсоток власності Першого російського каналу. Насправді, оборудка ця є фіктивною, і жодних коштів на рахунки ОРТ за цю оборудку, за інформацією джерел, так і не надійшло. Тому й важливо було негайно прийняти закон про прозорість медіавласності, який би захистив суспільство від маніпуляцій російської пропаганди та українських олігархів, що залежні від сусідньої країни. Але лобісти Льовочкіна у комітеті ВР роблять все, щоб цей законопроект зірвати. Ось що каже колишня співробітниця "Інтера", а тепер депутат Ольга Червакова: "Законопроект о прозрачности медиасобственности внесен Княжицким и Денисенко. У нас по нему в нашем комитете было рассмотрение где-то примерно 4 недели назад. Комитет его отклонил как нелепый и как совершенно непрофессиональный".

Насправді, закон фаховий і конче потрібен. Єдиний спосіб уникнути антиукраїнського реваншу – вивести на чисту воду тих, хто маніпулює суспільством. Про те, яким чином цей реванш планується здійснити, Сергій Льовочкін, один з лідерів проросійських реваншистських сил, політик, який називає себе власником каналу "Інтер" і який формує його редакційну позицію,  сам розказав в інтерв’ю виданню "Апостроф":  "— Какие вы видите пути к перевыборам парламента?

— У нас есть практика 2007 года, когда президент распустил Раду. Еще одна возможность, которую дает Конституция – отреагировать на противоречия в коалиции. Я желаю, чтобы их не было, и коалиция долго и эффективно работала. Но они, к сожалению, существуют. И это тоже не идет на пользу парламенту и народу Украины. Следующий момент – это то, что мы уже видели. То, как общество с помощью гражданских механизмов – протестов – оказывало давление на политическую систему. Я не исключаю такого развития событий в том случае, если парламент не будет эффективно выполнять свои функции".

Що це означає? Це означає лише те, що Льовочкін та Фірташ тиснутимуть на президента Порошенка з вимогою розпустити Верховну Раду, що вони розхитуватимуть коаліцію для поширення суперечностей в ній, і що фінансуватимуть різноманітні громадські організації та рухи для організації різноманітних протестів. Відбуватиметься все це на фоні можливого наступу росіян та проросійських сепаратистів в Донецькій та Луганській областях. Про те, що такий наступ готується, може свідчити постійне завезення зброї на окуповані території. А якщо рушниця висить на стіні, а пропагандистський канал з невідомими власниками уже відкрив рот: вони обов’язково крикнуть та вистрілять.