"Роксолана" проти "Ментів": Чим українські канали замінять російські фільми

Президент Петро Порошенко остаточно заборонив російські серіали

2 квітня Петро Порошенко підписав закон про заборону на українському телебаченні серіалів та фільмів, які популяризують правоохоронні органи, збройні сили, військові чи силові формування Росії. Закон, поданий народним депутатом, головою парламентського комітету з питань культури та духовності Миколою Княжицьким, стосується всіх фільмів та серіалів, знятих після 1991 року, які підносять та пропагують армію агресора. Саме цей російський контент займає значну частину ефіру багатьох українських телеканалів. Тож, як тепер житимуть українські телеканали, чим "закривати" ефір, де брати вітчизняні фільми у такій кількості, якої вимагає телебачення, та який шлях буде вигіднішим? 

Михайло Іллєнко – український кінорежисер: "Це, звичайно, проблема телеканалів, вони занадто захопилися російським контентом. Це виглядало легковажно, тому що практично 90% російського продукту – це пропаганда: в гострій формі, прихованій, але це пропаганда, і вона дуже вплинула на ситуацію. Ми завдяки тому, що не розвивали наше кіно і вживали у великих дозах і з отруєнням російське, маємо ситуацію, яка зараз в Криму та на Сході України. Що будуть робити канали, я не можу сказати. Це велика проблема для них, бо їм треба перебудовуватись, їм треба не купувати відносно дешевий продукт, не займатися обслуговуванням російських знімальних груп, а виходити на власне виробництво, що буде дорожче, складніше, що вимагатиме великих творчих сил. Єдине що і творчі сили, і технічні у нас існують. Я це кажу як практик. Все, що стосується команд, техніки, це все існує. Я сподіваюсь, що вони знайдуть ресурс, а наші фахівці відгукнуться і не будуть ламати страшну ціну, і зрозуміють, що зараз треба працювати на перемогу.

Це має бути складний комплекс, який передбачає  і державні кошти, і інвесторські, і телевізійні, і зміну законів, які б допомогли залучити інвестиції для цих програм"

Щодо зарубіжних серіалів та фільмів неросійського виробництва, Михайло Іллєнко зауважив, що і вони потрібні. "Звичайно, що треба купувати і закордонне. Дуже хороше польське кіно, у наших західних сусідів є що купувати. Однак без власного продукту - переможного, патріотичного - ми не виправимо ситуацію. Ми не можемо просто купувати чуже. Нам треба розвивати своє, де будуть свої герої, свій вектор на перемогу, тоді це буде нормальна відповідь на ситуацію", - додав він. 

Олександр Богуцький - директор телеканалу ICTV: "Заборона російської телепродукції – це половинчасте рішення, тому що якщо ми хочемо щось протиставити, то держава мала би сформувати якесь замовлення. Україна витратила в цьому році під час розгляду бюджету на оборону 92 млрд. грн. Якщо депутати солідарні з тим, що інформаційна війна не менш важлива, ніж військові дії, то ця солідарність мала би вилитись у фінансування українського кіно чи виробництва серіалів. Це точно таке саме державне замовлення, як виробництво танків чи зброї. Натомість на виробництво кіно виділено 30 млн грн., а на виробництво серіалів взагалі нічого не виділили. Тому сказати, що українські телеканали якимось чином звідкись візьмуть великі гроші для того, щоб зробити велику кількість українських серіалів, це просто нечесне очікування. Інша справа, що українські телеканали відповідальні і разом з акціонерами відправлять гроші на виробництво українських серіалів. Звичайно, що з'являться ці серіали в українському ефірі – на телеканалі ICTV так точно".

Щодо того, що буде в ефірі телеканалів далі, медіаменеджер зауважив: "Ефір телеканалів зміниться, російських серіалів стане менше, це факт, а для того, щоб з'явилася достатня кількість українських серіалів, треба, щоб українські телеканали мали достатню кількість грошей. А на фоні падаючого рекламного ринку це фактично неможливо. 

Якщо ми хочемо щось протиставити російським каналам, нам треба не тільки говорити з високих трибун, що інформаційна безпека - це дуже важливо. Треба щось протиставити. Це протиставлення називається державне замовлення. Наприклад, Russia Today фінансується з бюджету Росії. За рахунок цього фінансування захищена стаття приблизно $650 млн. Тож, що Україна може протиставити Russia Today з таким бюджетом, коли весь рекламний ринок України 2015 року – це весь ринок українських телеканалів – в кращому разі складе 2 млрд грн.  (менше $100 млн). Ринок Росії – це $4 млрд. Тому зрозуміло, хто зможе витратити більше грошей на виробництво національного продукту". 

Олександр Богуцький зазначає, що телеканали будуть купувати зарубіжні серіали. "Це єдиний вихід, зараз буде багато європейських і американських серіалів. Я вірю тільки в ті рішення, які підкріплюються економічним змістом. Коли, фінансуючи український серіал, вкладаєш в нього, наприклад, $50 тис., а він приносить прямого доходу $3 тис., то це трошки дивне рішення. І пояснити акціонеру, що він повинен вкласти $50 тис. в те, що принесе $3 тис, можна тільки використовуючи якісь емоційні фактори: креативність, відповідальність. Але загалом має працювати так: серіал вартістю $50 тис. має принести $51 тис. Для цього треба, щоб український ринок реклами виріс щонайменше в 20 разів. Що, напевно, було б справедливим".