Повернення Хілларі

Хілларі Клінтон розпочинає президентську кампанію

Хілларі Клінтон тепер знову буде на всіх телеекранах світу, знову стане головним героєм випусків новин і улюбленицею газетних коментаторів. Її заяви про готовність включитися в президентську гонку очікували, але заради більшого ефекту спочатку свою заяву про підтримку Клінтон зробив Барак Обама, а вже потім з'явилося підтвердження від самої Хілларі. Президентська гонка починається.

У Хілларі Клінтон в цій боротьбі є свої очевидні переваги. Так, можливо виборець втомився від демократів - що демонструють результати виборів в конгрес - але у республіканців, як і під час минулих виборів, немає очевидного лідера, здатного виглядати так само незаперечно, як Хілларі Клінтон в очах прихильників демократів. До того ж ця незаперечність не робить Клінтон продовженням Барака Обами. Навпаки, Хілларі була головним конкурентом Обами перед його першою каденцією - хоча, чесно кажучи, це він був її конкурентом і відмінності між двома президентами-демократами були тоді очевидними.

Хілларі вчасно дистанціювалася від нинішньої адміністрації, коли відмовилася від посади державного секретаря після переобрання Обами. Обама - це демократ-бунтар. Хілларі - це респектабельний демократ. Тому вона може залучити на свою сторону не тільки традиційний електорат президента, а й тих, хто голосував проти Обами не тому, що він демократ, а тому що він Обама. Плюс - жінки-президента в Сполучених Штатах ще не було ніколи.

Правому табору в цих обставинах необхідна згуртованість, а не пошук компромісу між, скажемо так, реалістами і консерваторами. Консервативний табір милується власними принципами, а в результаті демократи мають всі шанси залишити за собою Білий дім - і після двох термінів Обами це стане для республіканської партії серйозним ударом. Після заяви Клінтон сильний республіканський кандидат необхідний Сполученим Штатам не завтра, а вчора.

Якщо тільки, звичайно, не станеться те, що вже один раз відбулося в таборі демократів. Адже коли Клінтон хотіла стати кандидатом на пост президента вісім років тому, у неї теж спочатку не було ніяких серйозних конкурентів у власній партії…