Ізраїль вшановує пам'ять жертв Холокосту (ФОТОРЕПОРТАЖ)

У період Другої світової війни нацистами було знищено близько шести мільйонів євреїв, офіційний день пам'яті - Йом-а-Шоа - відзначається в річницю подій 1943 року, коли нацисти розпочали військове придушення повстання у Варшавському гетто

У жалобних заходах цього року беруть участь президент Ізраїлю Реувен Рівлін, голова уряду Біньямін Нетаніягу, голова кнесету Йоель (Юлій) Едельштейн, начальник генерального штабу ЦАХАЛу Гаді Айзенкот, а також міністри, депутати кнесету і видні громадські діячі.

На території меморіального комплексу "Яд Ва-шем" сьогодні тривають жалобні заходи.

День Катастрофи и героїзму європейського єврейства вшановують не лише в Ізраїлі. Один зі скверів у місті Щецині (Польща) сьогодні отримав ім’я відомого шведського дипломата Рауля Валленберга - Праведника народів світу (так світове єврейство називає неєвреїв, які ризикували життям під час Голокосту, щоб врятувати життя євреям від знищення нацистами).

Рауль Валленберг врятував кілька десятків тисяч угорських євреїв у Будапешті 1944 року. Як представник держави, що зберігала нейтралітет у військових діях, він сприяв купівлі кількох будинків, визнаних екстериторіальними зонами, які знаходилися під опікою шведського уряду. У цих будинках він розмістив кілька тисяч євреїв, яким загрожувала депортація в концтабори Нацистської Німеччини. Після зайняття Угорщини радянськими військами, Валленберг був заарештований. Він помер у в’язниці на Луб'янці 1947 році.

18 та 19 квітня о 17:00 на Еспресо.TV буде показаний цикл фільмів про українських Праведників народів світу. Україна ділить з Францією четверте місце по кількості героїв, які ризикували своїм життям під час Другої світової війни заради порятунку життя євреїв від масового знищення.