Кольоровий кошмар генерала Шойгу

У своєму виступі на Московській конференції з безпеки міністр оборони Росії Сергій Шойгу знову повернувся до критики "кольорових революцій"

Зробив він це, зрозуміло, коли коментував ситуацію в Україні - на думку генерала, у спробах "втягнути Київ у свою орбіту США і їх союзники перейшли всі уявні межі". Але Шойгу цікавить аж ніяк не тільки Україна. Він нагадує Заходу про Гонконг, про Венесуелу - і всюди бачить руку американських організаторів "кольорових революцій".

Думка, що самі люди можуть вийти на вулицю, щоб висловити протест проти дій корумпованого неефективного режиму, навіть не обговорюється Шойгу. Тому що він цей режим і є.

Російський міністр оборони зайнявся розкраданням своєї країни набагато раніше чинного президента Володимира Путіна. Спадковий партійний працівник, Шойгу ще в 1991 році вигадав для себе міністерство з надзвичайних ситуацій, яке стало справжнім номенклатурним монстром.

Шойгу і зараз - один із стовпів "старої гвардії" соратників першого президента Бориса Єльцина, які міцно тримають за горло ближнє коло Володимира Путіна і самого президента. Конкуренти цих людей не лякають. Вони бояться народу.

Тому у ставленні до "кольорових революцій" у них змішані страх і бравада. Страх - тому що вони насправді не знають, як протистояти масовому повстанню незадоволених. І тому що вони щиро вірять, що всі протести в світі організовуються з одного центру - держдепартаменту. Те, що виступи людей - різні і Україна не має ніякого відношення до Гонконгу, а Гонконг - до Венесуели – не тема для дискусій.

Бравада - тому що вони вірять, що зможуть розігнати будь-який бунт і не зупиняться ні перед чим, навіть якщо потрібно буде знищити сотні тисяч людей.

Війна в Україні для них - всього лише репетиція майбутнього придушення протестів у Росії. Вони хочуть привчити своїх співгромадян до крові і безправ'я - тому що в самій Росії може бути дуже багато крові і безправ'я.

Тепер про що вони насправді хочуть домовитися із Заходом. Про найголовніше - щоб Захід не влаштовував "кольорові революції" у них і в країнах, які вважаються ними сателітами. Саме це - і ніщо інше - означає фраза про те, що США і їх союзники "перейшли всі мислимі межі" в Україні.

І тому вони ні про що реальне домовиться не можуть - бо Захід, який влаштовує "кольорові революції" і може на свій розсуд десь їх влаштовувати, а десь - ні - існує тільки в їхній запаленій уяві. Але саме це параноїдальна уява і визначає сьогодні російську політику. Саме вона змушує їх боятися і вбивати.