Кому заважав Олесь Бузина?

Розстріл Олеся Бузини під час "Прямої лінії" Володимира Путіна і експрес-коментарі про це російського президента виглядають як добре зрежисоване дійство

Олеся Бузину розстріляли у Києві тоді, коли Володимир Путін у Москві відповідав на запитання Хакамади і Венедіктова про вбивство Бориса Нємцова. Російський президент був лаконічний у відповідях. Жодних подробиць, ніякої нової інформації про розстріл Нємцова. А от про вбивство Бузини Путін був категоричним: це – чергове політичне вбивство в Україні. Правда, господар Кремля не уточнив, кому саме була вигідна смерть Олеся Бузини. Мовляв, а про все інше здогадайтесь самі – "хунта" і фашисти там.

Для чого Путін назвав вбивство Бузини політичним, зрозуміло. Розстріл одіозного журналіста потрібно було "вмонтувати" у ті події, які розгортаються в Україні. Російській пропаганді важливо продемонструвати, як нова українська влада "знищує" інакодумців. Утім, якщо на роль жертви "хунти" хоча б якось міг претендувати Олег Калашников, то Олесь Бузина – навряд чи.

Дивує і те, як оперативно Путін прокоментував вбивство Бузини. В "Прямих лініях" російського президента навряд чи є місце для імпровізацій. При чому - і як для ведучого, так і для самого Путіна.

Прихильник "руского міра", автор книжки про "вурдалака" Шевченка, людина, для якої слово "Малоросія" визначало стиль поведінки і висловлювань. Дотепер Бузина отримував стусанів у суді від прихильників Кобзаря і від художника Сергія Пояркова у прямому ефірі одного із політичних шоу. Так, він балотувався на парламентських виборах в одному із мажоритарних округів від "Русского блока". Утім, політика ніколи не була основним заняттям Бузини.

Так, у нього були свої погляди на те, що відбувається в Україні. Так, ці погляди викликали роздратування у національно свідомої частини суспільства. Утім, чи потрібно було за це вбивати Бузину? Навряд чи.

Для СБУ і МВС нині – справа честі розслідувати вбивство і Калашникова, і Бузини. При чому – зробити це вони мають у досить короткі терміни. Якщо цими розстрілами хтось (та ж Росія) намагається розхитати ситуацію в Україні, відповідь має бути чіткою і зрозумілою. Від дій і оперативності українських спецслужб залежить те, чи встигне російська пропаганда «розкрутити» цю історію в своїх медіа.