ТОП-5 новинок "Книжкового Арсеналу", які важливо не пропустити

Дар'я Тарасова
16 квітня, 2015 четвер
08:15

Вже зовсім скоро стартує традиційний міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал", який, як і завжди, готує насичену програму та цікаві книжки

У Києві з 22 до 26 квітня відбудеться вже традиційний книжковий ярмарок, який представить нові літературні твори авторів з різних країн світу. Програма цьогорічного "Книжкового Арсеналу", як і завжди, буде яскравою та насиченою. Протягом п’яти днів у "Мистецькому Арсеналі" пройдуть зустрічі з письменниками, поетичні читання, музичні концерти, кінопокази, презентації книжок та ще багато цікавого. 

Спеціальним гостем програми книжкової ілюстрації буде Чехія. На "Арсеналі" буде представлена українсько-чеська виставка сучасної ілюстрації, майстер-класи і лекції, виставка плакату "100 видатних діячів України" / Pictoric клубу ілюстраторів Pictoric. 

На "Книжковий Арсенал" завітає 40 письменників, літературних діячів та митців із 12 країн. Книжкова виставка-ярмарок представить понад 150 провідних видавництв та міжнародних культурних партнерів, широкий вибір художньої, дитячої, non-fiction і мистецької літератури.

Еспресо.TV пропонує ТОП-5 книжкових новинок з тих, що будуть представлені цієї весни на "Книжковому Арсеналі", яким варто приділити увагу.

Володимир Федорін, "Гудбай, Імперіє. Розмови з Кахою Бендукідзе"

Колишній головний редактор журналу "Forbes.Україна" Володимир Федорін написав книгу, побудовану у вигляді розмов з грузинським політиком. Текст українською переклав Володимир Верб’яний. Ця книга – це спроба систематизації поглядів видатного грузинського реформатора, який тісно співпрацював з Україною протягом останніх місяців свого життя.

"Він намагався передати свій досвід проведення реформ у Грузії, переконати українців не втратити свій чи не останній шанс на шляху до цивілізованого світу. Мало хто міг зрівнятися з Кахою Бендукідзе в умінні доносити свою думку до спів розмовника так чітко і зрозуміло, ілюструючи її прикладами зі щоденного життя. Вдумливий читач знайде в цій книзі як тверезий погляд на нинішню кремлівську владу, так і ідейне підґрунтя для побудови сучасного суспільства, особливо необхідне Україні сьогодні", - йдеться в анотації до видання.

Віктор Шендерович, "Блокада мозку"

На "Книжковому Арсеналі" буде представлена і книга іронічного та актуального російського письменника Віктора Шендеровича. Книга "Блокада мозку" була заборонена в Росії. За її випуск взялося видавництво "Захаров", і керівництво видання оголосило, що Ульянівський Будинок друку пустив під ніж уже віддрукований наклад. Крім того, виникли великі проблеми з реалізацією книги: найкрупніші оптові бази й магазини Москви відмовилися брати її на продаж. Однак Шендерович таки презентував книгу, утім, поширювати її був змушений через Інтернет. Зате українське видавництво "Віват" уклало договір із російським письменником-сатириком на випуск його нової книги. Вийде вона стартовим накладом 1,5 тис. примірників російською мовою. Перша презентація відбудеться в рамках виставки "Книжковий Арсенал": 23 квітня, у День книги, на ярмарку можна буде зустрітися з автором. 

Книжка створена у вигляді ділового щоденника, кожна сторінка якого датована від 6 січня 2014 року до 31 грудня 2014 року, що збігається із певною подією та відгуком на неї – текстом Шендеровича. Автор згадує і звільнення Ходорковського, і Олімпіаду в Сочі, і виступ Держдуми проти телеканалу "Дощ". Утім, книга не є лише "сухою" хронологією, автор повертається до попередніх тем та подій для створення повної, яскравої картини.

"Книга блискуче написана, від цих текстів неможливо відірватися. В них – весь Шендерович, іронічний, стильний, розумний, тонкий, чесний, спостережливий. Ця книга – трагікомічний погляд на катастрофу, в пучину якої все глибше занурюється сьогоднішня Росія, у тому числі внаслідок анексії Криму та розв'язання війни на Донбасі. Шендерович – один із небагатьох росіян, довіра до якого в Україні зберігається, і я впевнена, що його книга знайде тут свого читача", − зазначила генеральний директор видавництва "Віват" Юлія Орлова.

Перша монографія сучасної української літератури від "Коронації слова"

"Книжковий Арсенал" представить першу збірку творів найкращих українських письменників сучасності, які стали переможцями "Коронації слова" впродовж 15 років Міжнародного літературного конкурсу. 

Коронація слова - це міжнародний літературний конкурс романів, п'єс, кіносценаріїв, пісенної лірики та творів для дітей. Конкурс підтримує новітню українську культуру, вишукує нові імена та стимулює розвиток українського літературного ринку. "Коронація слова" має такі номінації, як "Пісенна лірика", "П'єси", "Кіносценарії", "Твори для дітей" та "Романи". 

До першої монографії увійшли твори таких авторів як Микола Княжицький, Андрій Кокотюха, Зураб Аласанія, Валентин Тарасов, Володимир Лис, Яніна Соколова, Міла Іванцова, Ольга Сумська, Ігор Кондратюк, Віктор Андрієнко, Єгор Бенкендорф та інших.

Антуан Аржаковський, "Розбрат України з Росією: стратегія виходу з піке"

У рамках фестивалю 24 квітня відбудеться презентація українського перекладу книги Антуана Аржаковського "Розбрат України з Росією: стратегія виходу з піке" за участі автора. Аржаковський – французький інтелектуал, доктор історичних наук, філософ та богослов. Він має свій погляд на причини нинішнього військового конфлікту між Україною та Росією та може претендувати на відносну об’єктивність. 

У Франції твір Аржаковського відзначили премією Григорія Орлика. Книгу в Україні опублікувало видавництво "Віват".

Світлана Алексієвич "Час second-hand (кінець червоної людини)"

Книжковий ярмарок представить українському читачеві український переклад чергової книги білоруської письменниці, присвяченої "homo soveticus". Книга "Час second-hand (кінець червоної людини)" завершує цикл 
з п’яти праць авторки, які мають спільну назву "Червона людина. Голоси утопії".

І знову авторка розповідає про "стару" людину, про радянську свідомість. "Комунізм мав божевільний план - переробити "стару" людину, "ветхого Адама", - йдеться у передмові до п’ятої книги. - І це здійснилося… може, лише це й здійснилося. За сімдесят з гаком років у лабораторії марксизму-ленінизму створили окремий людський тип – "homo soveticus". Хтось вважає, що це трагічний персонаж, а хтось називає його "совком". Мені здається, я знаю цю людину, вона добре мені знайома, я з нею поруч, пліч-о-пліч, прожила чимало років. Вона – це я. Це мої знайомі, друзі, батьки".

Нова книга є результатом довготривалої праці авторки: Світлана Алексієвич записувала власні роздуми та монологи, які виникали в неї під час подорожі по території колишнього Радянського Союзу протягом останнього десятиріччя.

"Час секонд-хенд" – це мій діагноз нам, діагноз тому, що ми зробили за 20 років, нашому злочинному романтизмові та, як зараз вважаю, нашій мовчанці, нашій теперішній німоті й мовчанню еліти. Ми поступилися владою бандитам. Я навіть не знаю, як назвати. Це вже навіть не політики, а такий орден тих, хто має доступ до російського пирога. Ось вони його розділили, і це такий своєрідний орден", - написала авторка.

Теги:
Читайте також:
Київ
+19°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
16:20
Ексклюзив
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
Це свідчить про перехід Росії до стратегії "Алеппо": президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" про ракетні удари РФ по містах України
16:17
Європарламент
Європарламент закликав не визнавати легітимними "вибори" Путіна
16:16
Оновлено
Телемарафон внесли у звіт держдепу США про порушення прав людини в Україні. Нардеп Юрчишин прокоментував
16:07
OPINION
Олексій Голобуцький
Дуже дорогий для кожного з нас "Єдиний телемарафон"
16:05
літній дощ
І не холодно, і не спекотно: Наталка Діденко розповіла, якою буде погода до кінця тижня
15:53
Ексклюзив
Снаряди 155-мм США
Артилерійські боєприпаси зі США можуть надійти до лінії фронту за кілька днів, -  полковник ЗСУ Черник
15:38
На фото: Юрій Феліпенко
Актор театру на Подолі Юрій Феліпенко став до лав ЗСУ
15:38
дрони для військових
РФ планує залучити дітей у школах ТОТ до курсів з управління дронами, - Спротив
15:26
кадр з фільму "Ти мене любиш?"
Вийшов трейлер українського фільму "Ти мене любиш?" режисерки Тоні Ноябрьової
15:23
Оновлено
Богдан Львов
Апеляційний суд розглядає оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
15:16
Вибух
Росіяни вдарили КАБами по інфраструктурі Сум
15:12
Шахтарська каска
Окупанти взялися за "ревізію" останніх 33 шахт Донбасу, - Спротив
15:09
На фото: "Портрет фройляйн Лізер" Густава Клімта
Незавершену картину Клімта, яку 100 років вважали втраченою, продали на аукціоні за 30 млн євро
14:56
Верховна Рада
Рада не підтримала законопроєкт про накопичувальну пенсію: документ відправили на доопрацювання
14:45
Венеція, Італія
Щоб зменшити шкоду від туристів: Венеція вводить податок на одноденне відвідування міста
14:42
СБУ затримала "крота" ФСБ, який коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів
Коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів: СБУ затримала агента ФСБ
14:37
НБУ
Правління НБУ ухвалило рішення знизити облікову ставку до 13,5%
14:35
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:28
у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
Вперше з 1889 року: у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
14:18
на фото затримання 9 пособників окупантів на Херсонщині
Входили до "виборчкому" РФ на Херсонщині: СБУ затримала 9 пособників окупантів
14:14
OPINION
Ксенія Семенова
Яким стане реорганізований НАУ
14:03
Алек Болдвін
Болдвін втрапив у скандал із блогеркою, яка вимагала від нього сказати "Свободу Палестині"
14:00
OPINION
Ольга Лень
Дипломати vs ухилянти: Паспорт для багатьох — інструмент для шари
13:57
Лаурінас Кащюнас
Литва може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, - міністр оборони Кащюнас
13:57
Оновлено
Загинули двоє військових: ДБР розслідує вибух у Миколаєві
13:37
Рада ухвалила законопроєкт про регулювання зайнятості домашніх працівників
13:34
Оновлено
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горіли три ємності з нафтопродуктами
13:25
посол Королівства Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен
"Не лише літаки й пілоти": посол Данії про обіцяний пакет із F-16, який Україна має отримати влітку
13:19
Ексклюзив
Мобілізація людей з інвалідністю
Правозахисниця роз'яснила процедуру отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок бойових дій
13:16
Олександр Лукашенко
Лукашенко назвав основним реальним ризиком для Білорусі "гарячу точку в Україні"
13:08
Херсон
Подружжя агентів ФСБ отримало 15 років тюрми за наведення ракет РФ на лікарню в Херсоні
13:08
військовий квиток, мобілізація
Українці за кордоном зможуть оновити військово-облікові дані в консульських установах: подробиці
12:55
Адмірал Тоні Радакін
Україна зможе збільшити кількість дальніх атак по території Росії, - голова ЗС Британії
12:52
На фото: Артем Пивоваров та Klavdia Petrivna
Вийшов перший спільний кліп Артема Пивоварова та Klavdia Petrivna "Барабан"
12:50
Інфографіка
військовий квиток, мобілізація
Соціологи з'ясували, в якому регіоні України найбільш поширене прагнення уникнути мобілізації
12:48
Росія продовжує продукувати фейки
"Конгрес США прирік 500 тис. українців на смерть або важкі поранення": добірка фейків у світі за 25 квітня
12:39
Напад РФ на будь-яку країну НАТО призведе до неминучої поразки Кремля, - Сікорський
12:30
TikTok
"Війна закінчиться 18 травня": у Центрі стратегічних комунікацій спростували нове "передбачення" з TikTok
12:30
Субантарктичний пінгвін
У Всесвітній день пінгвінів українські полярники показали птахів, які гніздують біля станції "Академік Вернадський"
12:10
руйнування
Виплати за програмою єВідновлення погодили для понад 65 тис. українців
Більше новин