Жан-Поль Готьє про красу, мистецтво бути привабливим та творчість

Видатний французький модельєр, який відрізняється своєю неординарністю, епатажністю та подекуди й божевільністю, святкує 63-ій день народження

Один з сучасних законодавців моди, роботи якого вирізняються яскравістю, незвичайністю та притаманним саме Готьє божевільним шармом, сьогодні відзначає день народження. Він стоїть в одному ряду з найвпливовішими кутюр’є світу і вже майже півсторіччя вражає модний бомонд своєю майже космічною фантазією, яка знаходить вихід у його одязі.

Жан-Польє Готьє народився у передмісті Парижу. З дитинства він цікавився модою та виявляв неординарну фантазію. У дитинстві вигадував костюми своїм іграшкам, в юності – розсилав свої ескізи видатним паризьким модельєрам. Він не боявся пробувати, і у 18-річному віці став помічником у Будинку моди Пьєра Кардена. 

Цікаво, що Жан-Поль Готьє – один з небагатьох професійних модельєрів зі світовим ім'ям, які не мають профільної освіти. Сам Готьє розповідав, що його перші підручники – це модні журнали, а також телевізор. Коли митець має таку фантазію, як Готьє, черпати натхнення він може з будь-чого. Тож Готьє надихається людьми на вулицях, телебаченням, художньою культурою, витворами живопису. Щоправда, смак Готьє багато в чому сформувався під час роботи з Пьєром Карденом. І той не намагався навчити, а дозволяв експериментувати, творити так, як каже душа митця, без рамок.

А вже за кілька років Готьє створив своє першу колекцію, поклавши початок власному оригінальному стилю, який підірвав французьку моду та завоював світ. Саме провокаційність принесла Готьє визнання. Готьє називають "хуліганом моди", адже він відійшов від витонченості та аристократизму. Одна з найгучніших його колекції – "Хай-тек". Тоді, у 1981 році, Готьє вразив світ епатажністю: його моделі дефілювали у вбранням зі сміттєвих відер, консервних банок, в аксесуарах з кошачого корму тощо.

Тепер французький модельєр, який значною мірою визначив обличчя моди 1980-1990-х, - президент власного модного будинку та компанії Jean Paul Gaultier S.A. Готьє є автором відомого корсету Мадонни з конічним бюстом. Він створював сценічні концерти для Меріліна Менсона, Кончіти Вурст. Костюми для акторів фільмів Педро Альмодовара ("Кіка"), Пітера Гринуея ("Повар, крадій, його дружина та її коханець"), Люка Бессона ("П'ятий елемент") – теж його робота. 

Щодо особистого життя модельєра – Готьє не приховує того, що він гомосексуаліст. Готьє не цурається публічності та часто з'являється на телеекрані. 

Еспресо.TV пропонує найцікавіші висловлювання видатного "хулігана моди" Жана-Поля Готьє про свою творчість, моду та мистецтво бути привабливим. 

1.    Я почав у 18 років у П'єра Кардена. З ним все було чудово, тому що він, як і я, експериментатор і плювати хотів на усілякі правила. Міг запросто сказати: "Хочу черевик як це крісло".

2.    Я відчуваю себе неймовірно вільним, роблячи те, що я роблю. Як тільки я перестану відчувати себе вільним, одразу кину цю роботу. Я розпещена дитина і завжди нею буду. Я ще жодного разу в своєму житті не йшов на компроміс.

3.    Справжні веселощі - це коли ти по вуха зайнятий. Головне - нічого не планувати.

4.    Я волію плисти за течією і не зациклюватися на дрібницях. Така життєва філософія робить мене по-справжньому вільним.

5.    "Нестерпна дитина" я тільки в моді, а в житті я був розумненьким хлопчиком - спокійним і розважливим, слухався батьків. Бунтар я тільки в професії. У моді треба бути бунтівником, щоб привернути увагу

6.    Коли річ стає корисною, вона, як правило, перестає бути прекрасною.

7.    Що таке "мужність"? Що таке "жіночність"? Навіщо нам ці рамки і приводи для дискримінації?

8.    Краса - це коли ти залишаєшся самим собою.

9.    Жоден чоловік не встоїть перед красою слов'янської жінки!

10.    Жінки завжди розумніші, хитріші і сильніші за чоловіків. Їм вічно нав'язують мачо, а насправді, думаю, їм і чутливі чоловіки теж подобаються.

11.    Француженки ховаються за одягом, як за ширмою. Я впевнений, що в цьому плані мають рацію ті, хто не соромиться своїх достоїнств і форм. Мода - для всіх. Я вірю, що еталон краси не один, їх багато.

12.    Хотілося б порадити всім частіше відкривати очі, щоб побачити красу там, де раніше ви її не помічали.