Як Канада "відібрала" у Нідерландів звання "країни тюльпанів"

Сьогодні в Канаді стартує наймасштабніший в світі Фестиваль тюльпанів

Традиційно на початку травня в канадських містах Оттава і Гатіно відкривається найбільший Фестиваль тюльпанів. Цього року його початок припав на 8 травня. На Фестивалі тюльпанів у Канаді щоразу висаджують понад 5 мільйонів цих квітів 100 сортів, а кількість відвідувачів сягає понад півтора мільойна щороку. Фестиваль триває всього близько двох тижнів.

Всі звикли вважати, що країною цих весняних квітів є Нідерланди. Однак фактично вже кілька десятків років це звання цілком заслужено належить Канаді. Сталося це через нинішню нідерландську принцесу Маргариту 70 років тому.

Справа в тому, що в 1940 році королівська сім'я Нідерландів була змушена виїхати до Канади через окупацію території країни нацистською Німеччиною. Там у січні 1943 року в Оттаві народилася принцеса Маргарита сестра принцеси Беатрікс, нині королеви Нідерландів. Для того, щоб принцеса могла успадкувати нідерландське підданство, вона повинна була народитися в рідній країні. Канадський уряд спеціальним указом люб'язно проголосив кімнату в госпіталі Оттави, в якій народилася принцеса, територією Нідерландів. У 1945 році королівська сім'я Нідерландів відправила в Оттаву 100 тис. цибулин тюльпанів на знак подяки канадському народу, який прихистив родину на час окупації. 

У 1946 році королівська сім'я відправила ще 20 тис. цибулин, щоб влаштувати клумбу у лікарні, і пообіцяла посилати додатково по 10 тис. щорічно. Донині з Голландії надходить по 20 тисяч цибулин щорічно, і тепер в Оттаві зростає більше тюльпанів, ніж в будь-якому іншому місті Землі.

Згодом вирощування тюльпанів перетворилося в Оттаві на традицію, і в 1953 році Оттавська рада підприємців і фотограф Малак Карш організували перший Канадський фестиваль тюльпанів. 

Нині Клумби з тюльпанами різноманітних сортів висаджуються в багатьох публічних місцях Оттави і Гатіно. Люди садять тюльпани і біля своїх домівок.

 У деяких місцях організовуються публічні заходи. Найбільшими є Парк комісара на озері Доу, а також інші місця здовж каналу Рідо. Під час фестивалю відбуваються виступи музикантів, розважальні заходи, продаж виробів кухонь різних народів.

Починається фестиваль з традиційного Балу Тюльпанів і показу мод, на якому моделі демонструють одяг з тюльпанів. Бал Тюльпанів з недавнього часу проводиться в унікальному місці - дзеркальній альтанці. 

За час фестивалю всі гості канадської столиці можуть відвідати спеціально розроблені тури по місцях цвітіння тюльпанів в Оттаві і її передмістях.

Серед інших розваг на Фестивалі пропонують тур між алеями тюльпанів на велосипедах.

Адже Канадський фестиваль тюльпанів - найбільший фестиваль тюльпанів у світі.