Віце-президент Європарламенту: Злочини росіян і сепаратистів в Україні буде розглядати трибунал у Гаазі

Віце-президент Європарламенту Ришард Чарнецький у програмі Еспресо.TV "Студія Захід з Антоном Борковським" розповів про резонансний "чорноморський рапорт", котрий стає першим кроком до провадження у Гаазькому трибуналі справ щодо злочинів проти громадян України, котрі вчинили громадяни Росії та сепаратисти

- Днями Комісія закордонних справ Європарламенту ухвалила так званий "Чорноморський рапорт"  (проект резолюції щодо стратегічної ситуації у Чорноморському басейні – ред.). В ньому виразно зазначено, що Росія проводила навчання щодо можливості використання ядерної зброї проти Польщі. Були відповідні маневри російської армії, які проходили під криптонімом «Захід» й  розглядалась можливість застосування атомної зброї зокрема щодо Варшави.

Для України є не менш важливий момент. У рапорті,  у затвердженій поправці одного з польських євродепутатів, йдеться про можливість скерування відповідних матеріалів до Гаазького трибуналу, в якому судять військових злочинців з Африки та країн колишньої Югославії. І там передбачена можливість суду над російськими і сепаратистськими злочинцями, зокрема за вбивства українських полонених і цивільних громадян.

У Чорноморському рапорті йдеться і про Крим. Європарламент чітко висловився стосовно того, що Крим лишається територією України і з російськими окупантами нема жодних компромісів. Крим, Севастополь, -  є невід’ємною частиною території України. Європейський парламент відкинув пропозиції колишнього німецького канцлера Герхарда Шредера, котрий казав «забути про Крим» й будувати стосунки з Росією, визнавши, що Крим є частиною Російської Федерації. На подібне згоди Європейського Парламенту нема і не буде.