ТОП-10 найцікавіших випадків "Оскара" за всю історію кінопремії

Рівно 88 років тому, 11 травня, Луіс Мейєр заснував Американську академію кіномистецтва, яка і запровадила одну з найпрестижніших премій - "Оскар"

Американська академія, яка сьогодні найбільше відома врученням премії "Оскар", була заснована зовсім не для того, аби роздавати нагороди. Початковою ідеєю її створення, яка належить продюсеру Луісу Мейєру, було не дати акторам можливості об’єднуватися в профспілки. За два роки тодішній президент Академії Дуглас Фербенкс запропонував запровадити премію за досягнення в кіно. З 1929 року премія вручається щорічно в 24 різних номінаціях. Кандидатів на отримання нагород висувають колеги номінантів. Переможців обираюсь потаємним голосуванням члени Академії.

Вперше вручення "Оскара" відбулося в готелі Hollywood Roosevelt Hotel і являло собою вечерю, на яку прийшли 270 відвідувачів. Квиток на захід тоді можна було купити всього за $5, сама церемонія тривала 15 хвилин. Лауреати премії були заздалегідь повідомлені про свою перемогу. А запечатані конверти почали використовуватися на "Оскарі" лише в 1941 році, після того як видання LA Times порушило заборону Академії і оприлюднило імена переможців ще до церемонії.

Еспресо.TV зібрало 10 цікавих випадків, які сталися за 86-річну історію "Оскару".

1. У 1938 році статуетка була вкрадена на очах у чисельної оскарівської публіки. Тоді актриса Еліс Брейді отримала "Оскар" за найкращу роль другого плану, проте не змогла бути присутньою на церемонії через перелам ноги. Замість неї на сцену вийшов невідомий чоловік, який подякував від її імені кіноакадемії та зник. Відтоді ані його, ані статуетку ніхто не бачив.

Еліс Брейді

2. У 1940 році нагороду як найкраща актриса другого плану отримала афроамериканка Хетті Макденіел за роль у стрічці "Віднесені вітром". Вона стала і першою афроамериканкою, яка отримала заповітну статуетку. Однак тоді актриса була дискримінована і принижена: жінку посадили в окремій частині залу. Утім, актриса не могла втримати сльози радості від отримання "Оскару" і палко дякувала всім. Вважається, що її заслуги в кіно стали передумовами майбутньої рівності білих і темношкірих.

Хетті Макденіел

3. Володарі "Оскара" не мають права розпоряджатися статуеткою, як їм заманеться. Зокрема, з 1950 року запроваджено правило, згідно з яким жоден володар "Оскара" не може продати свою статуетку з аукціону, не запропонувавши початкову ціну $1 членам Кіноакадемії.

4. Під час Другої світової війни замість металевих статуеток використовувалися гіпсові, оскільки будь-який шматок металу потрібен був на фронті. Після закінчення військових дій Академія повернулася до металу. Переможці нагороджувалися премією без жодних внесків, і Академія була змушена робити додаткові дублікати для випадків з втратами, крадіжками або продажами.

5. За всю історію "Оскара" лише два актори стали лауреатами премії посмертно: Пітер Фінч в 1976 році та Хіт Леджер у 2009. Фінч помер 14 січня 1976 року від серцевого нападу, і його статуетку за найкращу чоловічу роль у фільмі "Телемережа" отримала його дружина.

Пітер Фінч

Хіт Леждер помер 22 січня 2008 від ускладнень, викликаних спільним прийняттям кількох ліків. Його "Оскара" за "найкращу чоловічу роль другого плану", за роль Джокера у "Темному лицарі", взяли його батьки і сестра. 

Хіт Леждер

6. У 1999 році приз отримала стрічка, яка не сподобалася більшості членів журі. Володарем премії тоді став Педро Альмодовар за фільм "Все про мою матір". Зробити вибір на користь цієї картини членів Кіноакадемії змусила політкоректність: фільм було знято за участю трансвестита, вагітної черниці і лесбіянки.

Кадр з фільму

7. Творці легендарного серіалу "Південний парк" Трей Паркер і Метт Стоун стали головними героями "Оскару" 2000 року. На червоній килимовій доріжці молоді люди з'явилися в жіночих сукнях. Трей обрав вбрання, яким пародіював зелену сукню Versace Дженніфер Лопес, в якій актриса приходила на церемонію в 1999 році, а Метт - рожеву, яку в тому ж році вдягнула Гвінет Пелтроу. Пародія викликала несхвальну реакцію громадськості, оскільки, як з'ясувалося пізніше, молоді люди були під дією ЛСД під час церемонії.

8. У 2002 році було запроваджено правило, що обмежує тривалість промови лауреата "Оскара". Дякувати тепер можна не довше 45 секунд. Це правило було введене після церемонії 2002 року, яка тривала рекордний час - 4 години 23 хвилини. Якщо лауреат не вкладається в 45 секунд, його слова заглушує оркестр. 

9. Найпопулярнішими персонажами, які принесли своїм виконавцям найбільше "Оскарів", є британські монархи, а найуспішнішими фільмами за всю історію премії - "Бен-Гур", "Титанік" і "Володар перснів", кожен з яких завоював по 11 статуеток.

Кадр з фільму "Бен-Гур"

10. Людиною, яка отримала найбільше "Оскарів", став Волт Дісней. Перша його статуетка з'явилася в 1932 році за мультфільм з серії про Міккі-Мауса. Наступні "Оскари" не заставили довго чекати: Дісней отримував їх майже щороку, і всього здобув 26.

Волт Дісней