Польський гурт "Тарака": Ці справи не про українсько-російські відносини, а про нову Європу

Друзі України з Польщі - гурт "Тарака", побувавши з концертами у прифронтових містах АТО, у програмі "Вечір із Миколою Княжицьким" розповіли про свої враження та представили документальний фільм "Укроп" спільного виробництва музикантів та Еспресо.TV

Про виступи на передньому краї зони АТО

Кароль Кус (лідер гурту "Тарака"): Там, де війна, куди йдуть солдати, повинно відбутися певне примирення, повинно відбутися щось, що створюватиме нову історію і туди запрошувати митців. Думаю, що це чудово.

Я раніше ніколи не був в зоні АТО. Певного роду диво там було, нас запросило Міноборони України. Причиною нашої поїздки був Майдан. Ця причина з`явилася в нашому серці природно, вона була наслідком того, що ми перебували з нашими колегами з України і ми тут бачимо, що тут відбувається і ми вирішили, що ми повинні щось тут зробити, повинні туди поїхати.

Щодо зони АТО, то ми це зробили свідомо, тому що, на мою думку, нашим обов`язком і наслідком нашого перебування в Україні є те, що ми повинні розповідати, як митці, як люди передусім, що ці питання, ці справи не про відносини російсько-українські, а про нову Європу. Про те, як ми, як сусіди, Україна з Польщею, як ставимося один до одного і чи є Україна васалом Росії. Я не погоджуюся з останнім і їду до своїх друзів-солдатів незалежно від того, яку мову я там почую. Це не має жодного сенсу.

Роман Хранюк (музикант, гурт "Тарака")Кожен, хто поїде в зону АТО, бізнес відкладає на другий план. Я поїхав з гуртом "Тарака" в кінці листопада - початку грудня. Були в Маріуполі, Краматорську. Проїхали всі сектори. Я відчув, що туди треба повертатися, допомагати. Це був 5 раз в зоні АТО. Кожного разу возимо гумдопомогу.

В Європі, також, на жаль, в Україні, здається, що деякі люди "зареєстрували", що є війна, але кожен собі веде своє власне життя, то треба постійно про це думати, про тих, хто захищає свої кордони.

 

Документальний фільм "Укроп" спільного виробництва музикантів "Тарака" та Еспресо.TV.